2024. március 28., csütörtök

A tornyosi Kecskeméti Virágkertészetben is a nőnapra készülnek

Valamikor húsz évvel ezelőtt kezdett el kísérletezgetni a kertészettel a beszélgetőtársam édesanyja, azután hamarosan az édesapja, a bátyja, végül ő maga is csatlakozott a projekthez. Mindannyian azt a részt adják hozzá az egészhez, amelyikhez a leginkább értenek. Igazából ez az alapja egy jól működő családi vállalkozásnak. Így született meg a tornyosi Kecskeméti Virágkertészet. Kecskeméti Dávid tehát még csak másodgenerációs a szakmában, viszont máris jó meglátásai vannak vele kapcsolatban.

Mégis, mi volt az első lökés, ami elindította ezt a próbálkozást nálatok?

– Egyszer a piacon egy szomszédos árus megkérte az anyukámat, hogy amíg elszalad valahova, addig vigyázzon a portékájára. Mire a bácsi visszaért, anyukám eladott mindent. A következő évben, felbuzdulva az előző sikeren, ültetett a kertünkben büdöskét, petúniát, pistikét, szóval a mifelénk alapból termesztett dísznövényeket. Már az első próbálkozásra is nagyon szépen sikerült neki. Első nekifutásra eszkábált egy fóliát, amelyik volt, amilyen volt, de a célnak teljesen megfelelt, kiegészítő fizetésként pedig pláne jól jött… Azután pedig időről időre megduplázta a fóliák számát, amelyek között egyszerre csak már fűthető is akadt…

És ebből nőtt ki a mai – minden értelemben – virágzó kertészetetek. Közeledik szívünk csücskeinek, a nőknek a napja. Mi mindennel várjátok a gavallérokat, akik hölgyeiknek virágcsokorral vagy cserepes virággal kedveskednének?

– A mindig közkedvelt szobanövényekkel, emellett kankalinnal, jácinttal és mindazzal, ami eddig is a kínálatunkban szerepelt. Itt már kezdődik is a tavaszi szezon, így az árvácskafajták is szerepelni fognak a kínálatunkban, igen széles színskálában. Ezt követően remélhetőleg elkezd kibomlani a mézvirág, a kerti gerbera és a verbéna is. Optimális esetben tíz-húsz alapnövénnyel tudunk majd szolgálni, és ezek mellett természetesen extrákra is számíthatnak a vásárlóink, mint például banánfákra a nyári szezonban és persze ezzel egy időben az igen sokféle csilipaprikára is. Mindezek mellett a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a fűszernövényekre is. Olyanokra, mint például a citromfű, a kakukkfű, a snidling, a fodros petrezselyem, a levendula, a menta, és még sorolhatnám.

Ha visszakanyarodhatnánk kicsit a nemzetközi nőnapra: melyek most azt aktuális trendek?

– Ez nem nagyon változik az idők folyamán, a vágott virágok közül a legnépszerűbb még ma is a rózsa. (Nevet) Egyébként pedig a primula, mivel olcsó, szép és színekben rendkívül gazdag.