2021. április 19., hétfő

Teheránt vádolják

Megérkezett a dubaji kikötőbe az izraeli teherhajó, amelyen robbanás történt

A dubaji kikötőbe vontatták javításra vasárnap az izraeli teherhajót, amelyen eddig ismeretlen eredetű, sokak által azonban Iránnak tulajdonított robbanás történt két nappal ezelőtt az Ománi-öbölben.
Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy megérkezett a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray a szárazdokkba. Szakértők szerint négy lyuk keletkezett a hajótesten, nem sokkal a merülési vonal felett.
Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerint tart még a vizsgálat, de az eddigi jelek arra mutatnak, hogy Irán áll a történtek mögött. Izrael amerikai nagykövete, Gilád Erdán kijelentette: „nem titok, hogy az irániak izraeli célpontokat támadnak".
A teherhajó autókat szállított különböző Perzsa(Arab)-öbölbeli kikötőkbe, épp a szaúd-arábiai Dammámból hajózott ki, végcélja pedig Szingapúr volt.
Teherán nem kommentálta még a történteket. A Kajhan című keményvonalas iráni lapban azonban „lehetségesnek" nevezték, hogy a Helios Ray „kémmisszión" volt a térségben, erre nézve azonban semmiféle bizonyítékot nem mutattak be. Kiemelték, elképzelhető, hogy az ellenállási tengely egyik ága ütött rajta a hajón, ezzel az iráni kormány által támogatott fegyveres szervezetek valamelyikére célozva.
A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.
Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.