2024. április 20., szombat

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll – közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.

A szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint az országban eddig 1.433.055 adag vakcinát használtak fel, és 511.807-en már megkaptak valamely oltóanyag mindkét dózisát. Szerbiában egymillió lakosra 75.215 újraoltott ember jut, amivel vezetőnek számít Európában, megelőzve Máltát (52.985 em), Izlandot (36.818), Romániát (32.019) és Dániát (31.263). A világ összes országát figyelembe véve Szerbia a negyedik Izrael, a Seychelle-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek után.
A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 3210-zel 456.450-re, Koszovóban 426-tal 68.877-re, Észak-Macedóniában 721-gyel 102.489-re, Montenegróban 543-mal 75.332-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 711-gyel 131.690-re növekedett.
A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 15-tel 4429-re, Koszovóban hárommal 1595-re, Észak-Macedóniában héttel 3126-ra, Montenegróban öttel 999-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 5181-re nőtt, írja az MTI.

Az origo.hu ugyanakkor megállapítja, hogy a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos szerződések késői megkötéséért, az átláthatóság teljes hiányáért, és az egyre inkább akadozó vakcinaszállítmányok miatt komoly kritikák érik Brüsszelt. A vezető francia napilap, a konzervatív Le Figaro néhány napja arról írt, hogy

Ráadásképpen, ezt megelőzően 4 hónapig alkudozott a vakcina áráról, miközben mások, például Izrael addigra már megvették az oltóanyagokat. Ennek az lett az eredménye, hogy míg jelenleg az EU-ban az átoltottság nem éri el a 7 százalékot (egész pontosan 6,93 százalék), addig Izraelben ez az arány 92 százalék.

A beoltottság területén olyan államok is megelőzték az EU-t, mint Szerbia, Bahrein, Chile, az afrikai Seychelle-szigetek, nem is beszélve az Egyesült Államokról vagy Nagy-Britanniáról. Mivel Magyarország vásárolt az orosz és a kínai vakcinából, áprilisra az egész Európai Unió legjobban átoltott országa lehet, ami természetesen jelentős előnyt jelent. 

Számos uniós tagállamnak az általános és köztudott lassúság mellett azzal van problémája, hogy Brüsszel olyan szerződéseket kötött az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna és a brit-svéd AstraZeneca gyártókkal, amelyek értemében, amíg érvényben vannak ezek, addig az Európai Unió egyetlen tagállama sem vehet az említett 3 gyártótól koronavírus elleni vakcinákat. Ennek az lett az eredménye, hogy az EU jelentősen lemaradt a világ többi részétől beoltottság terén. A Nagy-Britannia tengerentúli területének számító 34 ezres Gibraltáron például már mindenkit beoltottak, sajtóinformációk alapján Spanyolországból is oda járnak oltatni. A német sajtó általános véleménye, hogy ha nem lett volna közös uniós vakcinabeszerzés, akkor Németország sokkal jobban jár, egyesek szerint a 30 százalékos beoltottsághoz közeledő Nagy-Britannia szintjén lehetnének. Közben az országban a lassú oltási folyamat és az egyre inkább terjedő mutációk miatt a járvány harmadik hulláma fenyeget. Február 24-én és 25-én 10.800 körül volt a regisztrált napi új esetek száma, február 4. óta ezek a legmagasabb számok. A napi halálesetek tekintetében nem tapasztalható növekedés, az stabilan 400 körül van. Franciaországot már elérte a járvány harmadik hulláma, az oltási folyamat pedig még a németországinál is lassabban halad, csütörtökön ez az arány 6,59 százalék volt. A francia sajtó gyakran hangoztatja, hogy Nagy-Britannia és Izrael mennyivel jobban áll e tekintetben. Szerdán több mint 31.500 új fertőzést mutattak ki, november 14. óta ez a legmagasabb szám. A napi halálesetek száma viszont stabilnak mondható, 350 körül van. Franciaországban inkább az aktív esetek meredeken emelkedő száma okoz problémát, február 26-án ez a szám 3,37 millió körül volt, míg február 1-jén „csak" 2,89 millió. Különösen a nagyvárosokban és a tengerpartok mentén van gond, ahol gyorsan terjed a brit mutáció, így Nizzában és környékén is. Emmanuel Macron államfő kormánya az oltási folyamat felgyorsítását egyébként úgy képzeli el, hogy meg kell sürgetni az orosz és a kínai védőoltások engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél.