2024. április 19., péntek

Folyamatban a Szputnyik light tesztelése

A fiatal korosztályt célozza meg a Szputnyik light elnevezésű, Oroszországban kifejlesztett védőoltás, melyet már elkezdtek tesztelni az országban, adja hírül a Nova.rs.

Az elmúlt két napban 490 moszkvai önkéntes esett át a teszten, a jelentkezés folyamatos – nyilatkozta Anastasija Rakova, Moskva polgármester-helyettese.
Kihangsúlyozta, önkéntes lehet minden olyan 18 évnél idősebb személy, aki nem fertőződött meg Sars-Cov-2 vírussal, illetve nem esett át a múltban sem a betegségen és nem rendelkezik antitestekkel, továbbá nem vett fel semmilyen védőoltást, nincs allergiája, nem szenved krónikus betegségben. A tesztelés folyamatában terhes és szoptatós nők nem vehetnek részt.

Rakova kifejtette, ezt a védőoltást a 18-30 éves korosztály veheti majd fel. A várakozások szerint megfelelő és gyors immunválasz alakul ki a Szputnyik light alkalmazásával, és elég lesz egy dózis a védettség kialakításához.

A tisztségviselő az orrspray kiszerelésű vakcinával kapcsolatban elmondta, ez nem olyan új keletű dolog, hisz ilyen vakcinák már előfordulnak a kereskedelemben, például a náthát okozó vírusok ellen. A tesztelést azonban még nem kezdték el, meg kell várniuk az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyását. Rakova hozzátette, Moszkva tervezi egy gyermekek számára kifejlesztett védőoltás tesztelését is.