2024. március 29., péntek

Készülőben a vakcinaútlevél

Minden jel arra utal, hogy a többször emlegetett, feltételesen vakcinaútlevélnek nevezhető uniós igazolás bevezetése már csak hónapok kérdése. A pénteken véget ért kétnapos EU-csúcs első napja után ezt közölte Angela Merkel német kancellár is, mondván, még a nyár előtt bevezethetik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni. Szavai szerint minden tagország egyetértett abban, hogy szükség van digitális oltási igazolványra.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni az Uniós belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az Unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Az új intézmény bevezetése nem azt jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban „semmiféle politikai döntés nincs még. Az alacsony átoltottsági arány miatt ez egyelőre nem is téma, de elő kell készíteni. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe” – hangsúlyozta Merkel.

A vakcinaútlevéllel összefüggésben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén három hónapot emlegetett, s azt mondta, a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és biztonságosan meg lehetne kezdeni a külföldi utazásokat. Azt is közölte, hogy az oltási kampány kezdete óta az EU-ban 29 millió embert oltottak be, ami a felnőtt lakosság 8 százalékának felel meg. A lakosság legalább 70 százaléka a nyár végéig oltáshoz juthat – vélekedett.

Az oltási igazolványokról folytatott vitáról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, további egyeztetésre van szükség az adatvédelem tekintetében, és további munkára az igazolások összekapcsolását biztosító digitális rendszerek kialakításához.

Az EU prioritása jelenleg az oltóanyagok gyártásának és elosztásának felgyorsítása – közölte Michel. Az Unió további támogatást biztosít a vakcinakutatás számára a koronavírus új variációi ellen hatékony oltóanyagok kifejlesztésére. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokra vonatkozó korlátozásokat fenn kell tartani, bevezetésük és fenntartásuk ugyanakkor rendkívüli körültekintést és a tagállamok közötti egyeztetést igényel. Michel elismerte, hogy a koronavírus elleni vakcina elérhetősége a következő hetekben még nehézségekbe ütközik.