2024. március 28., csütörtök

Szavatolt a folyamatosság

A tartomány az idén is segíti a mezőgazdasági szakszolgálatok munkáját

A tartományi mezőgazdasági titkárság két évtizede folyósít eszközöket a vajdasági mezőgazdasági szakszolgálatok működésére. Húsz éve segíti a szakszolgálatok tanácsadói tevékenységét, tíz éve pedig a növényvédelmi előrejelző szolgálat munkáját is.

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár a szerződések átadása előtt felhívta a szakszolgálatok képviselőinek figyelmét az együttműködés és az információcsere fontosságára. Mint mondta, a kommunikáció kétoldalú kell hogy legyen, hiszen a párbeszédnek kiemelt fontossága van. A tartományi mezőgazdasági titkárság továbbra is minden javaslatot meghallgat, és a tőle telhető módon igyekszik segíteni a szakszolgálatok munkáját, mert a kérdések, problémák megvitatása nélkül megoldás sem születhet.

– Pénteken a mezőgazdasági titkárság az éves kiadások fedezésére összesen 12 mezőgazdasági szakszolgálattal kötött szerződést 179 millió dinár értékében – közölte Božić.

A tizenkét szerződés Verbász, Szabadka, Pancsova, Topolya, Nagykikinda, Zenta, Versec, Ruma, Zombor, Szávaszentdemeter (Mitrovica), Újvidék, valamint Nagybecskerek község mezőgazdasági szakszolgálatához került.

Damir Varga, a szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat igazgatója elmondta, a tartománytól kapott pénzt a szükséges a szakszolgálat zavartalan működésére költik.

– Az eszközöket elsősorban a tanácsadói és terepi alkalmazottak foglalkoztatására fordítjuk Szabadka község területén. Ebből fizetjük a munkából eredő kiadásokat, beleértve a fizetésüket is a következő év során. A terepi alkalmazottak bérezése viszont csak fél évre szól, amíg a munkaszerződés is, azaz április 1-jétől szeptember 30-áig – közölte az igazgató.

Josip Češljar, zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat igazgatója arról számolt be, hogy hatáskörük alá tartozik Ada, Csóka, Zenta, Magyarkanizsa községek. Összesen négy mérnök dolgozik tanácsadói munkakörben, és további három terepi munkás is van, akiknek a fő feladata a növényvédelmi előrejelzés.

– A szerződések által biztosított eszközök 70 százalékából az alkalmazottak fizetését biztosítjuk, a fennmaradt 30 százalékkal pedig a munkájukból eredő kiadásokat – a telefonköltséget, irodaszereket, számítógépeket, a gépjárművek és egyéb technikai eszközök karbantartását fedezzük – mondta az igazgató, azt is hangsúlyozva, hogy a zentai szakszolgálat mindig igyekezett a lehető legjobb kapcsolatot ápolni a környék mezőgazdasági szervezeteivel és egyesületeivel.