2024. április 24., szerda

Friss tavaszi áru téli áron

Zöldségfélék széles választéka a Tejpiacon – Idén is jó volt a kereslet a savanyúság iránt

Habár a tél utolsó hónapjából még néhány nap hátra van, az időjárás már most tavasziasra fordult. Ez a szabadkai Tejpiac kínálatán is meglátszik. Az asztalok ugyanis roskadoznak a friss idényjellegű zöldségféléktől. Emellett az árak igen kedvezőek. A vásárlók mégis elmaradnak, legalábbis erről számolt be lapunknak az egyik zöldségárus.

– A téli szezon óta az árak nem változtak. A paprika kilója 300 dinár, az újhagyma csomója minőségtől függően 50–80 dinár, a zellergumó darabja 100 dinár, a zöldség kilója 150 dinár, a répáé 60. Tavaly az év ugyanezen időszakában mindent drágábban tudtuk értékesíteni, és jobban is vették az árut, mint most. Sajnos a nagy áruházak lenyomnak minket. Hiába hozunk ki mi mindennap friss árut az asztalra, ha a vásárlók oda mennek, ahol a legolcsóbb terméket találják. Az asztalok után pedig fizetnünk kell a helypénzt még úgy is, hogy szinte semmit sem adunk el – panaszolta a piaci árus.

Továbbra is kevés a vásárló a Tejpiacon

Továbbra is kevés a vásárló a Tejpiacon

Míg a zöldségfélék szezonja most kezdődik, a savanyúságé lassan a végéhez közeledik. Szalma Róbert, aki a tél e közkedvelt portékáját árulja, az idei forgalommal kapcsolatban a következőket nyilatkozta lapunknak:

– 120 dinár a káposzta, a hasáb és a szelt egyaránt, az uborka és a paprika 250. A kereslet a savanyúság iránt most már eléggé megcsappant, ugyanis az idény lassan a végéhez közeledik. A savanyúság szezonja októberben kezdődik és márciusig tart, tehát hat hónapig. Elmondhatom, hogy idén jó volt a kereslet. Egyébként a savanyúság értékesítéséből jól meg lehet élni, azonban rettentően sok munkát igényel az elkészítése. Egy család egyedül nem is tudja elvégezni a szükséges munkát, egy-két embert feltétlenül foglalkoztatni kell – mondta a piaci árus.

Szalma Róbert a fentiekhez hozzátette, hogy ahogy véget ér a szezon, elkezdődik az előkészület a következő idényre, konkrétan júliusban az uborka készítésével. De hogy készül a jó savanyúság?

– Legtöbbet a káposztából adok el. Ezt teljesen természetes módon készítem. Tájainkon általában a savanyított káposztát úgy készítik, hogy a lereszelt káposztára sós vizet öntenek. Ezt hívják fermentálásnak, pedig ez valójában nem az. Ez csak egy mesterséges eljárás. A valódi természetes fermentálás sváb mintát követ. Ötszáz literes hordókba belerakunk egy réteg szelt káposztát és azt egy ember kitapossa. A káposzta így kiadja a saját levét. Miután egy réteget kitapostunk, utána fejes káposztát rakunk bele, majd megint egy réteg szelt káposztát rakunk rá, és így rakjuk a rétegeket, amíg meg nem telik a hordó. Ahogy a káposzta a saját levében érik, az az igazi fermentálás. Így kap csak jó ízt a savanyított káposzta – magyarázta Szalma Róbert.

Egy hónapig még kapható savanyúság a Tejpiacon

Egy hónapig még kapható savanyúság a Tejpiacon

Ami pedig a Tejpiac árait illeti, a zöldségfélék közül a krumpli kilója 25–50, a répáé 25–60, a káposztáé 40–50, a salátáé 50, az uborkáé 100–120 dinár, a paradicsomé 200, a vöröshagymáé 20–40, a fokhagymáé 300–400. Egy csomó retek 50 dinár. Az erős paprika darabja 30 dinár. A póréhagyma darabja nagyságtól függően 10–40 dinár.

Az alma kilója 40–70, a körtéé 160 dinár. A déli gyümölcsök közül a narancs kilója 90–140, a mandariné 80–160, a citromé pedig 140 dinár, banáné 50–140 míg a kivié 250. Bár húsvétig még bő egy hónap van hátra, a piacon már kapható barka, amelynek csomója 100–250 dinárba kerül.

A tojás darabja 10–15 dinár. Az egész bontott csirke kilója 200–250, a szárnyé 220, a combé 320, míg a mellé 450 dinár. A ponty egészének kilója 399, szeletelve pedig 799 dinár. A diónak kilója 900–1400, a mogyoróé 800–1000, a mák pedig 650 dinárba kerül. A csiperkegomba kilójának ára 280, a laskagombáé pedig 450 dinár.