2021. április 20., kedd

Fokozottan ügyelnek a tisztaságra

A rövidebb nyitvatartás miatt csökkent az edzőtermek látogatottsága

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet nem csak a turizmusra és a vendéglátóiparra volt negatív hatással, a fitnesz- és edzőtermek is megsínylik ezt az időszakot. Több személyi- és csoportos testedzéseket tartó tréner a mai napig az online térben tartja meg edzéseit. Körképünk készítésekor arra voltunk kíváncsiak, milyen most az edzőtermek látogatottsága, hogyan tartatják be az egészségügyi intézkedéseket ezekben a létesítményekben.

Vastag Emil, három szabadkai edzőterem, többek között a Bravo body gym & fitnesz klub tulajdonosa lapunknak nyilatkozva elmondta, a járvány kezdete óta sok kliensüket elvesztették, mára azonban sokkal nagyobb a termek látogatottsága.

– A járvány tavaly márciusban ezt az ágazatot is váratlanul érintette és igen erős gazdasági ütést mért rá. Tudni kell, hogy az edzőtermek általában a tavasz előtti időszakban a legforgalmasabbak és a válságstáb pont akkor hozott határozatot a bezárásról. Az alkalmazottakat meg kellett tartanunk és ők az állami támogatásnak köszönhetően megkaphatták a minimálbért, viszont a zárlat nekünk, vállalkozóknak, jelentős kárt okozott. Nagyon sok nálunk edző vendégünket elvesztettük. A három edzőtermem egyikében sem volt koronavírussal fertőzött személy. Ez többek között annak köszönhető, hogy mi már a járvány kezdete előtt is szigorúan fertőtlenítettünk mindent, a látogatók tiszta lábbelit használtak a termekben, tiszta törölközőt hoztak magukkal, antibakteriális kendőket és géleket használtunk. Az alkalmazottak most is fertőtlenítenek, asepsolt és alkohol tartalmú szereket használnak. Az egy teremben tartózkodók létszámkorlátozását is betartjuk úgy, hogy a megengedetnél kevesebb személyt engedünk egyszerre edzeni, azokat, akik pedig nem hajlandóak betartani az előírásokat, megkérjük, hogy hagyják el a termet. Sokkal jobb lenne, ha legalább 21 óráig nyitva maradhatnának az edzőtermek, hisz a legtöbb lakosnak a munkája miatt főleg az esti órákban van ideje edzeni – mondta Vastag Emil.

Ötvös Attila, az Ultimate Fitness Centar tulajdonosa és menedzsere elmondta, a nyitvatartás korlátozása miatt a délutáni órákban tartják meg a csoportos edzéseket.

– A decemberi és januári szigorítás szerint rövidebb munkaidőben dolgozhatunk, azonban ezt a változtatást már alig érezzük meg. A küzdősportokat, az önvédelmi és a crossfit csoportos edzéseket korábban az esti órákban szerveztük meg, most viszont ezeket előbb kell megtartanunk. A tavalyi bezárás egy nagy csapás volt, viszont májustól folytathattuk a tevékenységünket. Akkor azt éreztük, hogy az emberek még félnek edzőterembe járni, de a nyár kezdetén normalizálódott a látogatottságunk. Több helyre fertőtlenítőt helyeztünk ki, fokozottan ügyelünk az edzőgépek tisztaságára. Ahogy az új fertőzöttek száma csökkent, úgy növekedett a látogatóink száma is. A létszámkorlátozással sosem volt problémánk, mert 800 négyzetméteres a termünk, így egyszerre 40-en tartózkodhatnak bent – magyarázta az edzőterem tulajdonosa.

Kunyi Farkas Klaudia, Alizetics női- és kismamatorna-szakoktató, az Anahitas – a Nők és Kismamák Gondozója Egyesület alapítója és elnöke alakformáló női tornát, szülésfelkészítő kismama-tornaórákat, személyi edzéseket, intimtornát, fitnesz sétát és baba-mama tornát is tart. Az edzéseket a kijárási tilalom idején az online térbe költöztette.

– A személyes találkozás és a terem adta kellemes környezet szinte minden tagunknak hiányzott. Az online lehetőségnek köszönhetően az edzeni vágyók csapata néhány taggal bővült. A teremben azóta is nagyobb hangsúlyt fektetünk a higiéniára. Már a helységbe történő belépéskor a lábbelit és a kezeket is fertőtlenítjük. Mindenkinek saját törülközője van, amivel a tornaszivacsot letakarva használhatja és a két méter egymás közti távolságot is be tudjuk tartani – nyilatkozta Kunyi Farkas Klaudia.