2024. április 25., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

Komoly tervek Bácsfeketehegyen

A helyi közösség a nagy temető karbantartásán és rendezésén dolgozik – Tervben a vízhálózat cseréje, az utcák újraaszfaltozása, a határutak rendezése

A bácsfeketehegyi helyi közösség az idei évhez komoly elhatározásokkal állt neki. A járványhelyzet ellenére számos dolgot meg szeretnének oldani. Juhász Attila, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy jelenleg a fák metszésén dolgoznak.

– Vártuk már a jó időjárást, és időben nekifogtunk a közterületek karbantartásának. Nagy hangsúlyt fektettünk a nagy temető parkolórészének és zöldövezetének rendbetételére. Ezen a részen és a mellékutcákban is megnyessük azokat fákat, amelyek zavarják a közlekedést. Igyekszünk hozzáértő személyt alkalmazni, és folytatni az akciót. A lakosság közreműködését is kérjük ehhez, aki bírja, az végezze el ezt a munkát a saját háza előtt. Ezzel szemben a villanydrótok közé belógó ágakat ne bántsák, azt szakértők segítségével fogjuk eltávolítani. Ezeket a munkálatokat a Kommunál Közvállalattal karöltve végezzük – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy az idei terveik között kiemelt szerepe van a nagy temető karbantartásának és rendezésének.

– Sok elhagyatott sírhely van, ezért újra fogjuk térképezni a temetőt. Ez követően törvényes keretek között megindítjuk az újratemetkezést, aminek egyik alapfeltétele a közös sírhely megépítése. Erre nagy valószínűséggel már az idén sor fog kerülni, és reméljük, hogy ezáltal a temetőt funkcionálisabbá és rendezettebbé tesszük. Tavaly egy civil szervezettel tárgyaltunk a temető körbekerítésének lehetőségéről, de ez a folyamat a kialakult járványhelyzet miatt abbamaradt – számolt be a titkár.

A helyi közösség tovább fogja szorgalmazni a vízhálózat cseréjét, valamint az utcák újraaszfaltozását. A nagyobb kátyúkat átmenetileg zúzott kővel töltötték fel, de ez nem végleges megoldás. A helyi közösségnek a Bácsfeketehegyi Gazdakörrel is van egy közös terve – tudtuk meg Juhásztól.

– Megbeszéléseket folytattunk Orosz Kálmánnal, a gazdakör elnökével, arra vonatkozóan, hogy komolyabb szintre emeljük a határutak rendezését. Az önkormányzattal közösen üzemanyagot tudunk biztosítani a gazdakör tagjainak, ők pedig biztosítják a megfelelő eszközöket az utak elmunkálásához. Jó pár helyen szükség lesz az utak feltöltésére is, mert a komaszációkor kijelölt új úthálózat egyes részein gödrök alakultak ki. Ezeket rendezni kell, mert rossz időben sártengerré változnak. Az ide szükséges földmennyiséget az árkok tisztítása során kitermelt földből szeretnénk biztosítani. Ezzel nem kellene, hogy gond legyen, mert az árkok karbantartását az idén is folyamatosan fogjuk végezni – mondta el a titkár.

BÁCSKA ÍZEI – TURISZTIKAI PÁLYÁZAT

A bácsfeketehegyi helyi közösség megnyert egy IPA-pályázatot, amelyre egy Magyarország–Szerbia között átívelő projektummal pályáztak. A projektum a turizmus fejlesztését tűzte ki célul, és igen átfogó – tudtuk meg Juhásztól.

– Ebben a projektumban hat település vesz részt, Szerbiából az egyedüli résztvevő Bácsfeketehegy. Magyarországról a fő pályázó testvértelepülésünk, Szank. A pályázat másfél éves futamidejű, és Bácska ízeiről szól. Ennek keretében nagyon komoly turisztikai hálózat kialakításán dolgozunk, mind a hat településen. Ebbe bele lesznek kapcsolva a helyi termelők is, a mi esetünkben nagyon fontos a bácsfeketehegyi meggy. Emellett szerepet kap a méz, a hagyományos kun disznótor, helyi borok és más termékek. A projektum keretében kihelyezünk okospadokat, valamint bekapcsoltuk az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesületet is. Ők gyógy- és fűszernövények termesztésével is foglalkoznak, ezért szárítógépet és aszalógépet fogunk beszerezni. Ezek az Izidában kapnak majd helyet, de bárki használni tudja majd, önköltségi áron – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a projektum összértéke 450 ezer euró, amelyből az itteni részre 137 ezer euró jut.