2024. április 20., szombat

Ötéves a verbászi Városi Múzeum

A jubileum alkalmából köszönőlevelet kaptak mindazok, akik az elmúlt időszakban hozzájárultak a munkához

A verbászi Városi Múzeum február 24-én ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból ellátogatott az intézménybe Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, Olivera Marković, a kulturális és tájékoztatási minisztérium kulturális örökségvédelmi osztályának vezetője, Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója, valamint Predrag Rojević, Verbász polgármestere. A résztvevők először beszámolót hallhattak az intézmény eddigi munkájáról és az eredményekről, majd megtekintették a Régészeti anyagok digitalizálása a Šuvakov salaš – Klisa lelőhelyről elnevezésű projektumot, amely a múzeum szakembereinek egyik legfontosabb kutatási projektuma.

− Nagyon örülök, hogy a verbászihoz hasonló önkormányzatok fejlesztik kulturális intézményeiket, elsősorban egy általános érdek − a kultúra decentralizálása − érdekében, továbbá annak, hogy az itt összegyűjtött és őrzött anyagokat bemutatják a polgároknak, elsősorban a fiataloknak. Ez azért fontos, hogy megismerjék történelmünk, kultúránk és identitásunk alapjait. Ehhez az általam vezetett titkárság és az egész tartományi kormány folyamatos támogatására volt szükség. Hátravan még a verbászi Kulturális Központon folyó munkálatok befejezése, ami azt jelenti, hogy a kiemelt jelentőségű feladatok közé nemcsak a múzeum további működése sorolható, hanem az itteni rendezvények, kiadványok, és még sok más. Sok terv és beruházás előtt állunk, egyik ilyen például a sóvéi (Ravno selo) Kultúrotthon kiépítése – mondta Dragana Milošević.

Kiemelte, a tartományi kormány további 850 ezer dinárral támogatja a Šuvakov salaš – Klisa középkori lelőhely digitalizálási folyamatát.

Olivera Marković úgy értékelte, a múzeum nagyon jó irányba halad, az itt látható anyag is bővül. −  Kiválónak tekinthető az eddigi munka, és kétségtelen, hogy ilyen lelkes hozzáállással a jövőbeni eredmények is nagyon értékesek lesznek. Biztosak vagyunk abban, hogy a kulturális örökség védelmével kapcsolatos további munkát is a legjobb módon fogják elvégezni – mondta Marković.

Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója értékelése szerint a tartományi és a verbászi intézmény között kiváló az együttműködés. Kiemelte, a verbászi Városi Múzeum Vajdaság legjobb múzeumai közé sorolható.

−Amikor tíz évvel ezelőtt megkerestek bennünket, az itteni raktárak eléggé rossz állapotban voltak, de támogatásunkkal lépésről lépésre rendeztük a dolgokat. Először egy új, állandó jellegű kiállítást sikerült megvalósítani, modern elképzelések születtek, az intézmény számára pedig több projektumot hagytak jóvá, amelyek később sikeresen megvalósultak. Mindennek eredménye ma jól látható, a múzeum a város egyik büszkesége – mondta Stanković Pešterac.

Vesna Grgurović, a Városi Múzeum vezetőjétől megtudtuk, az intézmény rövid idő alatt sokat fejlődött, bár a meglévő anyag digitalizálásával kissé lemaradtak.

Predrag Rojević, Verbász polgármestere az intézmény tevékenységének fontosságáról szólva kiemelte, az itt lévő anyag és munka igen jelentős az egész társadalom fejlődése szempontjából, ezért az önkormányzat mindig talál forrásokat a múzeum munkájának támogatására.

− Minden városnak van, illetve kellene hogy legyen saját hagyományápoló és kulturális „nagykövete”. A múzeum egyike azoknak az intézményeknek, amely a legjobb megvilágításban mutatja be kulturális-, turisztikai és egyéb képességeinket, ezért önkormányzatunk kulturális promóciójának egyik legfontosabb állomásaként tartjuk számon. Ezért nem állunk le a további beruházásokkal, és a tartományi kormány támogatásával egy korszerű, a modern igényeket is kielégítő színházat építünk, új Kultúrotthont kap Sóvé (Ravno selo) és teljesen felújítjuk az ókéri (Zmajevo) Kultúrotthont – mondta a verbászi polgármester.