2024. március 28., csütörtök
ATLÉTIKA

Új szerb csúcs súlylökésben

A szerdán megrendezett VI. belgrádi fedett pályás nemzetközi atlétikaverseny két legnagyobb sztárja, a férfi rúdugrás svéd világcsúcstartója, Armand Duplantis és a hazai közönség kedvence, Ivana Španović is nagyszerű versenyt produkált. Duplantis saját rekordját ugyan nem döntötte meg, ugyanakkor 6,10-es sikeres kísérletével nemcsak a számot nyerte meg, de Szerbiában először jutott valaki 6 méter fölé, ráadásul ez a világ idei legjobb eredménye. A svéd atlétát később a viadal legjobbjának is megválasztották, amiért 3000 eurós különdíjban is részesült. Az összejövetel második legjobbja a szerb súlylökő, Armin Sinančević lett, aki saját, eddigi 21,13 méteres országos csúcsát megjavítva 21,25-tel nyert. Španović elmaradt múlt heti legjobbjától (6,75 m), „csak” 6,71 méterre repült, ezúttal azonban edző nélkül versenyzett, ami elmondása szerint kissé zavarta, így elégedett az eredménnyel, és mindenképp jó előjelnek tekinti az egy hét múlva sorra kerülő lengyelországi fedett pályás Európa-bajnokság előtt.

Győztesek, férfiak, 60 m: Kočevar (Szlovénia) 6,75 mp. 400 m: Parge (Románia) 47,39 mp. 60 m gát: Trgovčević (Szerbia) 7,85 mp. Távolugrás: Smajlaj (Albánia) 7,91 m. Rúdugrás: Duplantis (Svédország) 6,10 m. Súlylökés: Sinančević (Szerbia) 21,25 m. 1500 m: Cenov (Bulgária). Nők, 60 m: Kora (Svájc) 7,30 mp. 60 m gát: Nesteriuc (Románia) 8,19 mp. 400 m: Miklós (Románia) 52,54 mp. Távolugrás: Španović (Szerbia) 6,71. Magasugrás: Lake (Nagy-Britannia) 196 cm.

Új világcsúcs 60 gáton

Az amerikai Grant Holloway 7,29 másodperccel új világcsúcsot állított fel a férfiak 60 méteres gátfutószámában Madridban. A 23 éves, 110 méter gáton világbajnok sprinter a brit Colin Jackson 1994-ben felállított 7,30-as csúcsát adta át a múltnak a spanyol fővárosban rendezett fedett pályás nemzetközi versenyen. Holloway eddigi legjobbja 7,32 másodperc volt.

Eb az oroszok nélkül

Egyetlen orosz atléta sem kapott semleges státuszt a sportág nemzetközi szövetségétől (WA), így nem lesz orosz induló a jövő heti toruńi Eb-n. Az oroszokat öt éve függesztette fel a nemzetközi szövetség az országban felderített rendszerszintű doppingolás és más kihágások miatt. Az orosz atléták a 2016-os riói olimpián már nem vehettek részt, és azt követően is csak semleges színekben indulhattak nemzetközi versenyeken. Ehhez minden sportolónak kérvényt kellett benyújtania a nemzetközi szövetséghez, és azt külön bírálta el egy arra kijelölt testület. A WA tanácsa viszont a külön indulási engedélyek kiadását szeptemberben felfüggesztette, mivel megítélése szerint Oroszországban nem történt előrelépés a szövetség büntetését eredményező állapotok megváltoztatására.