2024. április 20., szombat

Reformok az oktatás minden területén

Az online térben került sor az új oktatásfejlesztési stratégia tervezetéről szóló közvitára

Az oktatásügyi minisztérium nemrég kidolgozta az új szerbiai oktatási-nevelési fejlesztési stratégiát, valamint az ehhez kapcsolódó akciótervet a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozóan. Az ezekre vonatkozó első online kerekasztal-beszélgetést, közvitát pénteken tartották meg az online térben. Ennek keretében a főbb oktatási szervezetek, intézetek képviselői feltehették kérdéseiket a minisztérium illetékeseinek. A beszélgetést Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár vezette. Branko Ružić oktatásügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a stratégia minden ágazati témára kitér, a többi között az óvodai, az általános iskolai, a középiskolai és a felsőoktatásra, valamint a duális oktatási modellre és a digitalizációra is.

Branko Ružić a pénteki online beszélgetésen kiemelte, a szerbiai oktatási rendszer reformjának legfőbb célja, hogy a diákok a megszerzett tudást az élet minden területén hasznosítani tudják. Szerinte az oktatási előmenetel új standardjai elősegítik a szerbiai oktatási rendszer fejlődését, valamint segítik a munkaerőpiacon szükséges készségek és az oktatási eredmények összehangolását. Azt is elmondta, hogy az iskolák már egy éve a járványügyi intézkedések, előírások függvényében működnek. A tárcavezető büszke az oktatási intézmények szervezettségére, és arra is, hogy gyorsan reagáltak az aktuális szabályokra, előírásokra. Mint hangsúlyozta, Szerbiában a járvány idején a tanítás nem késett, és gyorsan sikerült megszervezni a távoktatást úgy szerb nyelven, mint a nemzeti kisebbségek nyelvén.

Branko Ružić arról is beszélt, hogy az oktatási-nevelési fejlesztési stratégiáról szóló javaslat a már folyamatban levő reformokkal összhangban az oktatási rendszer magas szintű korszerűsítését hivatott elősegíteni. A miniszter szerint a céljaik között szerepel a diákok „nagyobb lefedettsége”, a gyerekek lemorzsolódásának megakadályozása, valamint az, hogy minőségi programokat biztosítanak számukra. Emellett fontos a tanárok és a tanítók támogatása, főként a korszerű technikai eszközök esetében. Arra is rámutatott, hogy a technológia fejlődése gyors változatokat von maga után az oktatás területén, és emiatt fontos, hogy a pedagógusok állandó segítséget és támogatást kapjanak. Mindez azokra is vonatkozik, akik megfelelő szintű digitális kompetenciával rendelkeznek.

Branko Ružić bejelentette, hogy terveik között szerepel az oktatási minisztérium elemző részlegének, egységének bevezetése. Mint hozzátette, a reform célja az iskola oktatási funkcióinak javítása a diákok esetében a demokratikus értékek fejlesztése érdekében. Szerinte szükséges a szerb nyelvhez és irodalomhoz való hozzáállás javítása is. A tárcavezető azt is kifejtette, hogy a felsőoktatás területén a tervek között szerepel a csúcstechnológiával foglalkozó vállalatok alapításának ösztönzése. Ezenkívül fontosnak tartja a szellemi tulajdon központjainak kialakítását is.

A következő online kerekasztal-beszélgetésre március 8-án kerül majd sor.