2021. április 22., csütörtök

Helyesírásból ötös

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium adott otthont az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny vajdasági döntőjének

A Kárpát-medence szintű Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny vajdasági döntőjét pénteken rendezték meg a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban. Az idén a járványhelyzet miatt a versenyzők online töltötték ki a tesztet. A vajdasági verseny fő koordinátora a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

Hajdú Ágnes, az intézmény magyartanára köszöntötte a megjelenteket, és tájékoztatta a diákokat a verseny menetéről. A megnyitó keretében a szervezők ajándékkal kedveskedtek a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének nevében Móra Regina adta át azokat. Ezt követően Szedlár Ágnes, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének titkára köszöntötte a verseny résztvevőit, majd könyvcsomaggal ajándékozta meg őket.

A vajdasági döntő résztvevői (Fotó: Szalma Brigitta)
A vajdasági döntő résztvevői (Fotó: Szalma Brigitta)

A VMPE elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, eddig minden versenyüket sikeresen megtartották online és korlátozott létszámban. Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny kis létszámú, helyi elődöntőkkel valósult meg.

– A magyarországi szervezők döntése alapján úgy döntöttük, hogy ilyen formában tartjuk meg a vajdasági döntőt. Vajdaságban az idén tizenhárman jelentkeztek, és hatan jutottak be a döntőbe. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően könyvcsomagot tudunk vásárolni a versenyzőknek. Egyébként a magyarországi szervezők és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium jutalmazza meg a versenyzőket. Általában a gimnazisták jelentkeznek, de nem zárkózunk el a szakközépiskolásoktól sem. Erre jó példa a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola, amelyből évek óta több tehetséges diák jut el a döntőig – emelte ki Szedlár Ágnes.

A döntőbe jutott középiskolások először felvételről hallgatták meg a tollbamondást. Miután végeztek, online töltötték ki a versenyfeladatokat. Az online eredményhirdetésre és díjkiosztóra március 15-én kerül sor.

 

A vajdasági döntő résztvevői: Apró Dorottya, Csízik Boglárka és Nagy Daniella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja, akiket dr. Katona Edit készített fel a versenyre. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolából Sebastian Áron jutott be a döntőbe, aki Szabó Cibolya Teréz segítségével készült fel. A Nagybecskereki Gimnáziumból Víg Melánia vett részt a versenyen. Felkészítő tanára Kapusi Papp Kornélia volt. A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumot pedig Németh Kristóf képviselte a döntőn, akinek felkészítő tanára Hajdú Ágnes volt.