2021. április 22., csütörtök

A koronavírus brit variánsa vállt Belgiumban a dominánsá

A 2020 végén megjelent brit mutációról van szó, melyről bebizonyosodott, hogy Belgiumban a legtöbb fertőzést okozta.

Steven van Gicht, a Közegészségügyi Intézet szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a brit variáns fertőzési rátája az elmúlt héten 53 százalékra nőtt, az azt megelőző hét 38 százalékáról.

Most fordult elő először, hogy a brit változat lett a felelős az újonnan jegyzett fertőzések több mint feléért. Ezzel szemben a dél-afrikai törzs a megbetegedések 2,2 százalékát, míg a brazil törzs 0,9 százalékát teszi ki a belgiumi eseteknél. A ma nyilvánosságra került adatok szerint naponta átlagosan 2294 új koronavírus-eset fordul elő Belgiumban, ami 24 százalékos ugrást jelent az előző héthez képest.

Van Gicht elmondta, hogy mindezzel párhuzamosan az idősek otthonábban egyre kevesebb a páciens, valamint az elhalálozási ráta is csökken.

A szóvivő hozzátette, hogy annak ellenére, hogy világszerte nap mint nap továbbra is több ezer halálesetet regisztrálnak, az emberek elengedték magukat, a vírus pedig így több embert ér el.

Elmondta azt is, hogy Belgiumban majdnem egy hónapig nem mértek ilyen magas ferőzési arányt. A 80 évnél idősebbek kivételével minden korosztály érintett volt. Ők is csak azért nem, mert a legtöbben már átestek az oltáson.

Belgiumban ezzel egyidejűleg növekszik a kórházi esetek száma.

Az ország csaknem négy hónapja van részleges zárlat alatt, az iskolák dolgoznak, de a diákok távoktatásban részesülnek; a bárok, az éttermek és a színházak zárva vannak. Ezenkívül január 27-től minden olyan külföldi utazást betiltottak, amely nem szükségszerű, ezért az Európai Bizottság magyarázatot vár.