2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szigorítást javasolt a válságstáb

Hétvégén a vendéglátóhelyek 6 és 14 óra között fogadhatnak vendégeket, azt követően csak házhozszállítást végezhetnek – ez az egészségügyi válságstáb pénteken elfogadott javaslatainak egyike. A síközpontokban működő összes vendéglátóhelyen hétvégén kizárólag a szabadban szolgálhatják ki a vendégeket, míg a pályákon működő létesítményekben az ablakos kiszolgálás 14 óráig megengedett, sorolta Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter.

A szállodákban, éttermekben és kávézókban 14 óráig minden vendéget kiszolgálhatnak, azt követően (22 óráig) kizárólag a hotel bejelentkezett vendégeit. A plázák, a fogadóirodák, a játszóházak, a sportcsarnokok és az edzőtermek hétvégén szintén 6 és 14 óra között tarthatnak nyitva. Azok a sportlétesítmények, amelyekben korábban mérkőzést, versenyt jelentettek be, 14 óra után is nyitva tarthatnak. A szépségszalonok, a fodrászatok és az iparosműhelyek a hétvégén 6 és 20 óra között tarthatnak nyitva – taglalta Kisić Tepavčević a járványelemző sajtótájékoztatón, majd elmondta, a korlátozások nem vonatkoznak az élelmiszerüzletekre, a gyógyszertárakra, a benzinkutakra, a magánorvosi rendelőkre, a laboratóriumokra, a színházakra és az állatorvosi rendelőkre. Az említett rendelkezések elfogadását a szerb kormány lapzártánkig nem erősítette meg.

HÉTFŐN ISMÉT ÜLÉSEZNEK
Darija Kisić Tepavčević az egy éve alkalmazott alapvető, „továbbra is hatékony óvintézkedések" betartására kért mindenkit, „hiszen azokon a helyeken is alkalmazhatóak, amelyekre nem terjed ki az illetékes szervek hatásköre". A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva elutasította, hogy az illetékesek késtek, vagy késnek, az intézkedések foganatosításával.
Elsősorban nem a napi esetszám aggasztó, hanem a naponta elhunytak, a mesterségesen lélegeztetett, továbbá az intenzív osztályon ápoltak száma, de az is, hogy a rendszer leterheltsége miatt az egyéb megbetegedésben szenvedők közül mennyien nem részesülnek a megfelelő ellátásban, emelte ki Mijomir Pelemiš infektológus. Nem igaz, hogy a többség betartja az óvintézkedéseket – vélekedett, példaként említve, hogy a sajtótájékoztatón előtte ülő újságírók mindegyike sem visel védőmaszkot. A válságstáb hétfőn ismét összeül, ha szükségét látja, további szigorításokat javasol, emelte ki.
A sajtótájékoztatón a Covid-rendszerben alkalmazottak számára kialakított, A mi hőseinknek elnevezésű támogatási programot is bemutatták. Ennek lényege, hogy a bekapcsolódó vállalatokban – eddig 40 – a jogosultak kedvezménnyel vásárolhatnak.

STABILAN 3 EZER FELETT
A pénteki járványjelentés szerint egy nap alatt 14.128 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3339 eredménye volt pozitív (23,6 %). Hivatalosan 16 Covid-páciens hunyt el, 4414 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban 3876 Covid-fertőzöttet kezelnek, 159-et mesterségesen lélegeztetnek.
Vajdaságban előző nap 607 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 177-et. A tartományban 7633 aktív fertőzést jegyeznek, a legtöbbet, 2325-öt, Újvidéken.
Az országban eddig 1.393.035 adagnyi védőoltással immunizáltak, a második adag vakcinát 506.949-en kapták meg.

Ki nevet egy évvel később?
A Szabad Szerbia Közgyűlésének orvos tagjai szerint Szerbia ismét késik a megfelelő intézkedések foganatosításával. Szerbiát a vakcináció mennyországának minősítik, noha éppen újabb járványhullám van kialakulóban, jegyezte meg Rade Panić aneszteziológus. Zoran Radovanović epidemiológus szerint lehetetlen demagóg módon mindenkinek a kedvére tenni, mert „ha az emberek vígan síelgetnek és kávéházaznak, a vírus is vígan terjed". Bizonyos dolgokat ugyanúgy kellene csinálni, mint minden normális országban.
Radovanović és Panić az egészségügyi minisztérium épülete előtt pénteken tartott gyülekezésen mondta ezeket. Afféle emlékezés céljából tartották ezt, ugyanis egy évvel ezelőtt ugyanitt tartották meg azt az azóta elhíresült sajtótájékoztatót, amelyen a SARS–CoV–2-t a világ legnevetségesebb vírusának minősítették.

Nyitókép: Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter és Mijomir Pelemiš infektológus a válságstáb sajtótájékoztatóján (Fotó: Beta)