2024. április 19., péntek

Szigorítani fognak a határforgalom-ellenőrzésen

Orbán Viktor: Mindenkit arra kérek, regisztráljon a vakcináért

A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az Unióban – tette hozzá Orbán Viktor.
A határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt – mondta a miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: szigorú utazási szabályokra van szükség. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell. Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok.
A miniszterelnök ismertette: a megelőző 24 órában 4668 új fertőzöttet találtak és 123-an veszítették életüket a járványban. 451 ember szorul lélegeztetőgépre, kórházban pedig 5027-en vannak. A szabad kórházi ágyak száma 15 ezer 831, míg a lélegeztetőgéppel is rendelkezőké 2296.
A következő két-három hétben várhatóan drasztikusan nőni fog a fertőzöttek száma – erősítette meg a kormányfő –, így az egészségügy terhelése is. Közölte ugyanakkor: mivel az oltást alapvetően a háziorvosokra alapozzák, így azok beadására lesz elegendő ember.
A Moderna vakcina teljes, lehetséges kontingensének le nem kötéséről szóló sajtóhírre úgy reagált: lekötésben jók vagyunk, 17 millió vakcina van lekötve. Az Unió által rendelt készítmények azonban az előrejelzettnél is lassabban érkeznek, így orosz vagy kínai vakcina nélkül nem lenne mivel oltani.
A védekezés irányítói – így ő maga is – hamarosan hozzájuthatnak a kínai oltáshoz.
A miniszterelnök felelőtlenségnek nevezte egyes politikai szereplők viselkedését és azt mondta: a baloldal oltásellenes, álhíreket gyárt, bizonytalanságot szít és le akarja beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat, holott ez az egyetlen esély.

Megkezdődött az új rendelkezések előkészítése
Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást. (MTI)