2024. április 25., csütörtök

Ügyvédjei sem tudják, hol van Navalnij

Elszállították a Matrosszkaja Tyisina börtönből Alekszej Navalnijt, ügyvédje feltételezése szerint arra a börtöntelepre, ahol le kell majd töltenie a csaknem három éves büntetését. Vagyim Kobzev a Twitteren tudatta, hogy amikor bement meglátogatni ügyfelét, már nem találta a fogvatartási központban, és meg se mondták neki, hova vitték az ellenzéki aktivistát. Hollétéről várhatóan a büntetés-végrehajtási hatóságok fogják értesíteni Navalnij hozzátartozóit, amikor megérkezik a kijelölt létesítménybe. 

Navalnij stábja nem tudja, hol lehet az ellenzéki politikus, és azt sem fogják tudni, mi fog vele történni addig, amíg újra előkerül. Oroszországban amikor egy elítéltet elszállítanak a kijelölt börtöntelepre, az illető sem tudja, hova viszik, és azt sem, hogy mennyi időbe telik az utazás. Teljesen el van zárva a külvilágtól. 

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték – emlékeztet az MTI. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.