2024. április 16., kedd

Brnabić és Gojković közösen az újságírók védelmével foglalkozó munkacsoporttal

Ana Brnabić miniszterelnök és Maja Gojković művelődési miniszter találkozott az újságírók biztonságával és védelmével foglalkozó munkacsoport tagjaival, és azt elemezték, hogy az újságírók idén hányszor fordultak az ügyészséghez. Mindemellett szót ejtettek arról, hogy hamarosan egy SOS telefonvonalat alakítanak ki, és a többi tevékenységüket is összehangolják majd.

Branko Stamenković, a Köztársasági Ügyészség képviselője arról tájékoztatta a miniszterelnököt és a munkacsoport tagjait, hogy ez év januárjában 12 ügyet nyitottak meg, ezek összesen 11 újságírót érintettek. Köztük Jelena Zorićet, az N1 televízió újságíróját.

Az SOS telefonvonal 2021. március 1-jén aktiválódik, s a 0800100115 ingyenes telefonszámon lesz elérhető, amelyet minden újságíró felhívhat, aki úgy érzi, hogy veszélyben lenne a biztonsága. Itt olyan ügyeletes ügyvédektől kaphatnak információkat a problémáikkal kapcsolatban, akik jártasak ezen a területen. Mindemellett az ügyeletesek tájékoztatnak arról, hogy a hívó felek kihez forduljanak jogaik védelme érdekében. A telefonközpont a nap 24 órájában elérhető.