2024. április 25., csütörtök

Hitelekkel segít az adósságban fuldokló kormányzat

Kormányzata 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagjának mielőbbi elfogadását várja a szövetségi törvényhozástól (kongresszus) Joe Biden. Az amerikai elnök több okból is fontosnak tartja a sürgős és jóváhagyó szavazást.

Az új típusú koronavírus ugyanis óriási gondokat okoz az országban, ezért a következmények felszámolásához nélkülözhetetlen a költségvetési támogatás. Az élet szinte minden területén, így a gazdaságban is. A járvány következtében munkahelyek milliói szűntek meg, cégek tízezrei mentek tönkre, sőt egész ágazatok kerültek veszélybe.

Az amerikai elnök a minap maga figyelmeztetett arra, hogy csaknem 11 millió az állástalanok száma az Egyesült Államokban, ahol tízből egy ember nem tudja időben fizetni a jelzálogkölcsönét. Biden azt állította, hogy ha a kongresszus nem fogadja el a gazdaságösztönző csomagot, 40 millió rászoruló amerikai még az étkezési támogatást is elveszítheti.

Abban bízik ugyanakkor, hogy az 1900 milliárd dollár törvényhozási jóváhagyása után már az idén hétmillió munkahelyet lehet teremteni.

A kisvállalkozások támogatása azonban nem tűr halasztást, ezért a központi kormányzat – egy külön program keretében – már a héten meghatározott összeggel a segítségükre sietett. A világjárvány kezdetén ugyanis csak egy részüknek jutott valamicske a támogatásokból, a többiek pedig nem kaptak semmit az államtól, amely inkább a nagyobb vállalkozásokat segítette.

A bajba került kis cégek ezért nagyon megsínylették a pandémia okozta gazdasági visszaesést. A jelenlegi programban a szövetségi kormány kedvező hiteleket biztosít a húsznál kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozásoknak, amelyek március 10-éig igényelhetik a támogatást. Az akció célja a munkahelyek megőrzése.

Ha a cégeknek sikerül hosszú távon megtartani az alkalmazottakat, és a támogatásként kapott összeg legalább 60 százalékát bérekre költik, a kormányzat akár el is engedheti a hitelt.

Az egyéni vállalkozók sem maradtak ki a listáról, ők összesen egymilliárd dollár kormányzati segítségre számíthatnak.

Az USA-ban ez már a harmadik támogatási program. Az első tavaly áprilisban indult és augusztus elején fejeződött be; az 5,2 millió hiteligénylő akkor 525 milliárd dollár támogatásban részesült. Sok vállalkozás esetében ez létfontosságúnak bizonyult, hiszen a koronavírus terjedése ellen bevezetett korlátozások miatt sok vállalkozás kénytelen volt szüneteltetni a tevékenységét, jobb estben pedig csökkentett kapacitással működött.

A január 11-én indított második program keretében már 133,5 milliárd dollár hitelt folyósítottak az igénylőknek. Hivatalos adatok szerint a vállalkozások ennek köszönhetően átlagban 74 ezer dollárhoz jutottak.

A központi költségvetés kimutatásaiban már meg is látszik ennek a hatása. Az októberrel kezdődött új költségvetési év első négy hónapjában a hiány már majdnem elérte a 736 milliárd dollárt, és jócskán, csaknem 89 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. Ennél is lesújtóbb az az adat, amely szerint az Egyesült Államok 162,83 milliárd dolláros januári költségvetési deficitje havi rekordot döntött. Az összeg ugyanis az ötszöröse az egy évvel korábbinak.

A szeptember végével záródott költségvetési évben a hiány már 3132 milliárd dollár volt, ami az előző ciklusnak több mint a háromszorosa.

A deficit ezzel elérte a bruttó hazai össztermék (GDP) 15,2 százalékát. Ilyenre a II. világháború vége óta nem volt példa az USA-ban, amelynek államadóssága (2020. szeptember végén) a GDP 102 százalékára „hízott”; ekkora mínuszt sem jegyeztek még föl az országban több mint 70 éve.