2024. április 25., csütörtök

Egyszerűsödik a törvényszegés bejelentése

A polgárok, a gazdálkodók rendelkezésére áll a köztársasági felügyelőségek chatbot applikációja

Tegnap óta az eddiginél is könnyebben bejelentheti bárki az árnyékgazdaságban mesterkedőket vagy a járványügyi intézkedések megszegőit. A polgárok, gazdálkodók rendelkezésére áll az interneten a köztársasági felügyelőségek IVA (Inspector Virtual Assistant) chatbot alkalmazása, amely az országos Koordinációs Felügyelőbizottság weboldalán érhető el (www.inspektor.gov.rs), és segítséget nyújt a bejelentéshez szükséges online űrlap kitöltéséhez – közölte a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED).

Az IVA chatbot (tkp. beszélő robot) applikáció hatékonyabbá és automatikusabbá teszi a köztársasági felügyelőségek tavaly márciusban létrehozott kontaktközpontját. Az online beszélgetésnek köszönhetően elkerülhető a várakozás, valamint az újabb operátorok és elemzők alkalmazása, helyettük a szoftver végzi el a munkát.

– Az elmúlt 11 hónapban a polgárok a kontaktközpontban csaknem 17 000 bejelentést tettek, és az új chatbot alkalmazás sokat segít a panaszok feldolgozásában – mondta Dragan Pušara, a NALED felügyelőségi egységének vezetője, hozzátéve, hogy a chatbot applikációt három szakaszban fejlesztik tovább. Az elsőben a tájékozódásban és az online űrlap kitöltésében segít, a másodikban lehetővé teszi a kérdések, beterjesztések szétválogatását, végül pedig információkat nyújt majd a törvényi rendelkezésekről és arról, hogy egy-egy ügyben hova kell fordulni.

A hazai felügyelőségi rendszer reformját és korszerűsítését 2017-ben indította el az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium a NALED-del együttműködve, és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank anyagi és műszaki támogatásával. Akkor alakult meg a Koordinációs Felügyelőbizottságot támogató egység 14 minisztérium 44 felügyelősége reformjának irányítására.

A felügyelőségek kontaktközpontjának létrehozása az árnyékgazdaság felszámolására összeállított nemzeti program egyik legfontosabb része. Ez az a hely, ahol gazdálkodók, polgárok bejelenthetik az általuk tapasztalt szabálytalanságokat, panaszt tehetnek a tisztességtelen konkurencia vagy akár az ellenőrök eljárása miatt. A tavaly március óta érkezett 16.884 bejelentésből több mint 5000 a köztársasági felügyelőségek hatáskörébe tartozik, 1270-et a helyi önkormányzatokban működő felügyelőségekhez továbbítottak, a többi esetben információkkal látták el a bejelentőt, vagy jogi segítséget nyújtottak neki. A legtöbb panasz a munkaügyi, a piaci, az adóügyi és az egészségügyi felügyelőséghez érkezett. Az új alkalmazás igénybe vételével a polgárok továbbra is összesen 15 felügyelőséghez fordulhatnak az internet segítségével.