2024. április 24., szerda

Új arculatot kap a Színház tér Újvidéken

A Városi Telekrendezési és Beruházási Hivatal tájékoztatása szerint a Színház tér átrendezésének munkálatai hétfőn kezdődnek el.

A 021.rs hírportál kérdésére a hivatalban elmondták, hogy a hamarosan kezdődő munkálatokkal a városközpont átrendezési tervezetének első szakasza valósul majd meg, amely magában foglalja a Színház tér, az Uspenska utca és a Szerb Nemzeti Színház, valamint az Apolló Központ közötti átjáró egy részét is. Mindenekelőtt a csatornahálózaton folyik majd a munka, a Zsidó utca és a Mihajlo Pupin sugárút kereszteződésének körzetében. A hivatal közlése szerint a munkálatok során a szóban forgó területet zöldesítik, a föld alatt húzódó többi, közműhálózati berendezéseket is felújítják, valamint új közvilágítást és padokat is elhelyeznek.

A munkálatok elvégzésével az Energotehnika - Južna Bačka, a Put-invest, az AB&CO és a Geotehnika, valamint a veterniki Montop és a lazarevaci Nukleus, a belgrádi Green decor, a verseci Rasing és a knići Urban-Mobiliar vállalatokt bízták meg. A beruházás mintegy 378 millió dinárba kerül, a munka befejezésére 270 napot láttak elő, vagyis nagyjából kilenc hónapot.

A városközpont szóban forgó részét egy három évvel ezelőtti, nyertes projekt alapján alakítják át. A Szerb Nemzeti Színház körüli részt a jelenlegi márványlapok helyett gránit- és térköves kockákkal borítják be, a befejezetlen Postai takarékpénztár épületénél lévő, zöld terület helyett egy szökőkutat építenek, valamint információs táblák és padok kihelyezése is tervben van. Emellett még egy emlékszalag is helyet kap a téren, amely az egykori, a Szerb Nemzeti Színház építése miatt lebontott kis Zsidó utca nyomvonala mentén húzódik majd.

Ezen a corten acélból készülő emlékszalagon, amely az egykori, kis Zsidó utca családi házainak helyén húzódik majd, kilencven esemény és érdekesség lesz lézerrel begravírozva Újvidék történelméből, szerb és angol nyelven. A tervezet tizenhat facsemete megőrzését is előirányozza, ugyanakkor hat hársfát a város más részeire ültetnének át, ezenkívül huszonöt lombhullató fát ültetnének. Ezek már részben kifejlődött fák lesznek, amelyeket betonárkokban ültetnek el, hogy a gyökereik ne tehessenek kárt a föld alatti berendezésekben.