2021. április 21., szerda

Egészségügyi segédeszközök ajándékba

A segélycsomag a Zeleno zvonce civil szervezet közreműködésével, a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesületen keresztül jut el a rászorulókhoz

Használt egészségügyi segédeszközökből álló szállítmány érkezett a minap Topolyára Londonból a Zeleno zvonce civil szervezet közreműködésével. Annak ellenére, hogy használt eszközökről van szó, az ilyen jellegű adományt sajnos a bürokratikus útvesztők miatt nem egyszerű behozni az országba, habár rendkívül nagy irántuk a kereslet. Szerencsére egy szélesebb körű összefogásnak köszönhetően zökkenőmentesen sikerült a küldeménynek eljutnia Topolyára. Amint azt megtudtuk a környezetvédelmet és a rászorulók megsegítését a zászlajára tűző csoportosulás egyik képviselőjétől, az egykori Jugoszlávia tagköztársaságaiból származó humánus személyek gyűjtését a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület rendelkezésére bocsátották.

– Hosszabb ideje Londonban élő kedves barátaink negyedik alkalommal gondoltak ránk, illetve az itt élő rászoruló egyénekre, és mozgattak meg minden követ, hogy ezek a mozgássérültek, rokkantak mindennapjainak a megkönnyítésére szolgáló eszközök Topolyára jussanak el. Többéves jó kapcsolatot ápolunk a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesülettel, illetve a tagságához tartozókkal. Meglátásunk szerint az egyesület az egyik legsikeresebb a maga területén, illetve a legszervezettebben működő érdekvédelmi szervezet. Mivel a Zeleno zvonce tagságának sem ismeretsége, sem szaktudása, illetve ideje sincs az adományt a célszemélyekhez eljuttatni, a korábbi évek jó tapasztalata is azt mutatja, hogy a Kisbácska a megfelelő partner ebben – mondta el kérésünkre a szervezet egyik önkéntese.

A Londonból érkező adománnyal kapcsolatban Nyeső Paul, a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület elnöke elmondta, hogy egyebek mellett kerekesszékek, járókeretek, mankók érkeztek Topolyára.

– Amikor az első londoni adomány néhány évvel ezelőtt megérkezett, akkor úgy gondoltuk, hogy elsősorban a tagságunkhoz tartozó rászorulók azok, akik között ezeket az egészségügyi segédeszközöket szétosztjuk. A gyakorlat viszont megmutatta, hogy a tagságunknál jelentősen szélesebb körben is nagy szükség van rájuk. Így a szervezetünkhöz tartozókkal közösen úgy döntöttünk, hogy más, a tagságunkhoz nem tartozó rászorulók is részesülhetnek az adományból. A már korábban bevált gyakorlat olyan jól kezdett el működni, hogy különféle topolyai szervezetek is hozzánk irányítják azokat, akiknek szükségük van valamilyen egészségügyi segédeszközre – mondta el Nyeső Paul, aki elárulta azt is, hogy miért is lett ez az akció ilyen népszerű és mondhatni szükségszerű.

– Sajnálatos módon amikor valaki hirtelen valamilyen oknál fogva egészségügyi segédeszköz használatára lesz kénytelen támaszkodni, akkor ahhoz, hogy állami támogatással be tudja szerezni, igen hosszadalmas bürokratikus folyamaton kell, hogy átessen. Ez többnapos, legalább kéthetes, de sok esetben ennél több ideig tartó utánajárással, szaladgálással teli várakozási időszakot jelent. Első lépésben két specialista véleményére van szükség, azután a háziorvos kitölt egy formanyomtatványt, amellyel megjelenhet az igénylő az egészségügyi szakbizottság előtt. Egy rászorulónak nem „majd” van szüksége egy-egy eszközre, hanem azonnal. Vannak, akiknek csak addig van szükségük egy-egy ilyen tárgyi segítségre, amíg az egészségbiztosítótól megérkezik az állami támogatás, van olyan is, akinek hosszabb időre. Mint ahogy vannak olyanok is, akik hiába reménykednek az egészségbiztosító támogatásában, valamilyen kis apróság miatt elbuknak a bizottsági vizsgálaton, viszont mankóra, kerekesszékre szükségük van – mondta el az elnök, aki hozzátette azt is, hogy ezek az eszközök ugyan használtak, de teljességgel megfelelnek a célnak.

A segédeszközök a Kisbácska otthonában
A segédeszközök a Kisbácska otthonában

– Mi azt tapasztaljuk, hogy leginkább járókeretre van igénye a lakosságnak, valamint a mankóknak, a kerekesszékeknek is van keletje. Nem feltétlenül idős személyek keresnek meg bennünket, sajnos egy-egy baleset, hirtelen betegség után a fiatalabb korosztályokhoz tartozók is rászorulhatnak. Emellett előfordulnak olyan bürokratikus esetek is, amikor valaki az egészségbiztosítótól majd csak egy-egy műtéti beavatkozás után lesz jogosult a támogatásra az eszköz megvételéhez, ugyanakkor addig is szüksége van rá – mondta el Nyeső Paul, a topolyai és a környező településeken élő érintetteket tömörítő Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület elnöke.