2024. március 29., péntek

Minőségi napközis szolgáltatás

A Magyar Nemzeti Tanács másfél millió dinárral támogatta a magyarkanizsai iskolákat

Két általános iskola épületében működik napközis szolgáltatás Magyarkanizsán, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács is támogat a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel való együttműködése révén. A másfél millió dináros pénzösszegből felszereléssel is bővültek azok a termek, ahol a napköziseket fogadják, kit-kit attól függően, hogy meddig szeretnének maradni. Nagy segítség ez a szülőknek, és szemmel láthatóan a gyerekek is nagyon szeretik ezeket a foglalkozásokat, ahol együtt tanulnak és játszanak, valamint uzsonnát is kapnak. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, illetve az Ady részlegben vehetőek igénybe ezek a szolgáltatások, amelyekkel közel százan élnek is, és ahogy az intézmény igazgatója, Szepesi Zoltán elmondta, nagyon fontos számukra a napközis program, most pedig az MNT-nek köszönhetően meg is újíthatták azt.

– A jelenlegi körülmények között a napközis szolgáltatás fel is értékelődött a gyerekek, a pedagógusok és a szülők számára egyaránt. Hozzáadott értéket adunk ezáltal, és a szülőknek is nagy segítséget jelenthet. Ahhoz, hogy megfelelő, magas szintű munkát végezzenek a pedagógusok, elengedhetetlen az új eszközök használata is, ezért is tartozunk nagy köszönettel az MNT-nek, amely lehetővé tette beszerzésüket – hangsúlyozta az igazgató, aki hozzátette, hogy a közösség számára is fontos, hogy minél jobban működjön a napközi, ahol tartalmas időt töltenek a szerb és a magyar ajkú diákok. – Elsősorban a tanulásban segít a két pedagógus a gyerekeknek, továbbá biztosított számukra az étkezés és a szabadidő tartalmas eltöltése addig a pillanatig, míg a szülő meg nem érkezik értük. Reggel hattól délután háromig vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat – tudtuk meg Szepesi Zoltántól.

A Magyar Nemzeti Tanács segítségével most még jobb feltételeket biztosítanak a gyerekeknek. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a napközi meglátogatása alkalmával abbéli örömének adott hangot, hogy a magyarkanizsai iskolákban is nagy népszerűségnek örvend ez a fajta foglalkozás.

– A több mint száz gyermek több mint száz családot is jelent egyúttal, akiknek biztonságérzetet nyújt az, hogy a gyermekeikkel a tanítás ideje előtt és után is szakember foglalkozik, továbbá hogy az étkeztetésük is megoldott. A beruházás egymillió-ötszázezer dinárt tesz ki, amelyből mindkét magyarkanizsai épületben korszerűsíteni tudták a napköziket. Okostáblát, bútorzatot, játékokat, írásvetítőt, rajzeszközöket, okostévét vásároltak a támogatásból. Azt látjuk, hogy egyre nagyobb teret kapnak a napközis foglalkozások, egyre népszerűbbek is azok, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács felkarol ily módon, hogy ne csak megmaradjanak, hanem korszerűsödjenek is – mondta Jerasz.

Az Ady részlegben is sokan igénylik a napközis foglalkozást

Az Ady részlegben is sokan igénylik a napközis foglalkozást

Csütörtökön Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is látogatást tett az iskolákban, ahol örömét és köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Tanácsnak a támogatásért.

– Mindazok a gyerekek, akik napköziben vannak az iskolában, hosszabb időt töltenek itt, azt hasznosan tehetik, és erre akár mint iskolafejlesztési, pedagógiai vagy közösséget megtartó programként is tekinthetünk. A tanulást és a játékot is szolgáló eszközök beszerzése válhatott valóra ezúttal a két iskolaépületben, ahol napközis foglalkozás van. A Magyar Nemzeti Tanácsnak pedig köszönettel tartozunk, hogy Magyarkanizsára is gondoltak, és támogatták ezt a programot – mondta a polgármester.