2024. március 29., péntek
A két héttel ezelőtti fagykárok ellenére a szenttamási határban szép a kenyérgabona

Megsínylette a búza a mínuszokat

A hirtelen jött meleg idő nem igazán kedvez a búzának, ennek ellenére az optimális időben elvetett növény szépen fejlődik. A szenttamási határban a tél folyamán, pontosabban januárban és februárban volt elegendő csapadék, így a talaj vízzel való telítettsége megfelelő, mondta lapunknak Pajdl Zsuzsanna, a Pionir birtok agronómusa.

− A talajban egyelőre van elegendő nedvesség, ezért a búza szépen fejlődik. Sajnos, a néhány napig tartó -9 és -10 fokos hideget némely fajta igencsak megsínylette, főleg ott, ahol ritkábbak voltak a sorok, vagy késő ősszel vetették. Ahogy melegszik a levegő hőmérséklete, a gazdáknak körül kell járniuk ezeket a parcellákat, hogy megnézzék teljesen kifagyott-e a kenyérgabona, vagy túlélte-e a hideg időszakot. Amennyiben több mint 50 százalékos kárt észlelnek, el lehet gondolkodni azon, hogy eltárcsázzák-e a búzát, hogy tavaszra esetleg más növény kerüljön a helyére – fogalmazott a szakember.

Elmondta, hogy ilyenkor, február végén a gazdák többsége már befejezte a fejtrágyázást, aki viszont még nem tette meg, annak ajánlja, hogy minél előbb végezze el ezt a munkát, mert a növénynek ilyenkor van szüksége a legtöbb tápanyagra. Hangsúlyozta, fontos elvégezni a talaj elemzését is, hiszen nem mindegy, hogy 80 vagy éppen 150 kg Urea kerül a földbe, pontosabban az idejében elvégzett talajmintavétellel nagyon sokat meg lehet spórolni.

− A másik gond jelenleg az, hogy a felmelegedéssel párhuzamosan sokkal aktívabban „dolgoznak” a rágcsálók. Egyelőre nem látszik, hogy mennyi van belőlük, de csak napok kérdése, hogy mikor szaporodnak el. Ezért nem csupán a búza esetében, hanem az árpánál és a lucernánál is ajánlatos folyamatosan figyelni a parcellákat, és amennyiben szükséges, azonnal reagálni, mert évről évre nagy károkat okoznak. Ami a betegségeket illeti, még nem jelentkeztek, de ha a kinti hőmérséklet eléri a 20 fokot, várható, hogy megjelennek. A búzát errefelé elsősorban a lisztharmat károsítja, ami főleg akkor jelenik meg, amikor sűrű a növényzet és van elegendő nedvesség a talajban, és akár 20 százalékkal is csökkentheti a hozamot. Érdemes tehát odafigyelni, és amennyiben szükséges, reagálni – tanácsolta a szakember.

Hozzátette, a szenttamási határban a kenyérgabona többnyire jól néz ki, jó állapotban van és kibokrosodott.

Még korai jóslatokba bocsátkozni, de szerintem amennyiben májusban és júniusban nem lesz rendkívüli időjárás, vagy kánikula, átlagos, vagy azon felüli termésre számíthatunk − mondta végezetül Pajdl Zsuzsanna.