2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Ugrálóvár

Az ugrálóvár főnév műanyag játékot jelöl, a légvár egyik változatát. Voltaképpen olyan levegővel felfújt kisebb-nagyobb rugalmas épületről van szó, amelyben gyermekek ugrálhatnak. Ezt a játékot egy Bob Regehr nevű amerikai autókereskedő találta ki a hatvanas években, sokszorozva azt a lehetőséget, amelyet a trambulin biztosít. Angolul bouncy castle, bouncing castle, jumping castle néven tartják számon az ugrálóvárakat.

Főleg kisebb gyerekek kedvelik az ugrálóvárban való játékot. A nagyobbaknak egy idő után már unalmassá válhat az ugrálás, ezért a gyártók bonyolultabb alakzatú légvárakat találtak ki számukra. A csúszdás változatú légvár akár több méter magasságú is lehet. A gyerekek általában középen vagy a csúszdától elkülönített részen másznak fel, hogy ne érje őket baleset. Kombinált légvárak is készülnek, bennük együtt található meg a csúszda és az ugráló rész. Az akadálypályás ugrálót kisebb gyermekek használhatják, az akadálypályás csúszdát a nagyobbak. Ezenkívül a nagyobb gyerekek számára ügyességi játékokkal ellátott légvárakat gyártanak. Labirintusok, labdatenger, levegővel felfújt emelkedők is található bennük. Olyan felfújható játékok is akadnak, amelyeket felnőttek is használhatnak. Ilyen a szorító (öklözéshez), a gladiátorpálya, az élőcsocsó stb. Az élőcsocsó abban különbözik a csocsótól, hogy a játszó személyek kötelekre vannak kapcsolva, csak meghatározott területen mozoghatnak. Megfelel csapatépítő játéknak, ugyanis a játékosok nagymértékben egymásra vannak utalva.

A profi ugrálóvárak színtartók, erős, jó minőségű anyagból készülnek, a sérülékeny területeken négyszeres varrással vannak ellátva, az ugráló felületen pedig hatszoros varrással és varrásvédővel. Az ugrálóvár felállításához, leeresztéséhez, üzemeltetéséhez felnőtt segítsége és felügyelete szükséges. Használatát megelőzően figyelmet kell fordítani a várható időjárási körülményekre. Arról is meg kell győződni, hogy teljesen fel van-e fújva. Ajánlatos, hogy korban és nagyságban hasonló gyermekek használják egyidejűleg. Cipőt, szemüveget, ékszereket, éles tárgyakat az ugrálóváron kívül kell hagyni. Arra is figyelmet kell fordítani, hogy csak az ugrálóvár méretéhez engedélyezett számú gyermek legyen egyszerre benne.

Szabadtéri céges rendezvények színvonalát saját ugrálóvárral lehet növelni. Sportegyesületeknek, iskoláknak, civil szervezeteknek, játszóházaknak, szállodáknak is lehet ugrálóváruk. Az ugrálóvár birtoklása meglehetősen drága, de kölcsönzését magánszemélyek is megengedhetik maguknak.