2021. április 22., csütörtök

Miért növekszik Szerbiában az új koronavírusos esetek száma a tömeges oltás ellenére?

Szerbia vezető helyen áll Európában és a világon az oltottak számát illetően, de az elmúlt tíz napban mégis nőtt a fertőzöttek, valamint a kórházi esetek száma.

Február 15-én csak 1.331 esetet regisztráltak, február 24-én 3.460-at, míg ma, február 25-én 3.588-at.

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energetikai Intézet munkatársa szerint még szükség van 1-2 hónapra, hogy jobban látszódjanak az eredmények, és időbe telik míg kialakul az immunválasz.

A védőoltás felvétele előtt
A védőoltás felvétele előtt

A fertőzöttek számának a növekedése a szakember szerint azért történt, mert a polgárok túlságosan elengedték magukat, és nincs elegendő információjuk arról, hogy mikor is tekinthetőek ténylegesen védettnek.

Hozzátette, hogy mindegyik vakcina esetében csak a második dózis felvétele után kell teljes védettségre számítani.

Szerbiában december 24-én kezdődött a vakcináció, amikor is Ana Brnabić miniszterelnök felvette az első dózist. A tömeges immunizáció január 19-én indult, február 20-áig összesen 1.060.000 lakost oltottak be, összesen  1.135.000 dózissal, amelyből 420.000 már a második dózis.

Marija Gnjatović kifejtette, Szerbiában még 1 millió személyt kell beoltani annak érdekében, hogy jelentősen lecsökkenhessen a fertőzések száma. Elmondta, hogy nem az a kérdés, hogy eddig hány embert oltottunk be, hanem az, hogy milyen gyorsan tesszük azt.

Az intézkedéseket továbbra is be kell tartani
Az intézkedéseket továbbra is be kell tartani

Hozzátette, továbbra is fennáll a lehetőség, hogy az a személy, aki teljesen védett a koronavírussal szemben, rövid ideig hordozhatja, sőt továbbadhatja a kórt. Emiatt is tartja fontosnak, hogy az intézkedéseket továbbra is tiszteletben tartsuk.