2024. március 28., csütörtök

„Egy hatalmas tüzet nem lehet locsolócsővel eloltani"

A Karaburma Covid-kórházban egyre súlyosabb a helyzet, nincs több szabad hely, és 12 páciens szorul intenzív ápolásra – jelentette ki doktor Ivo Udovičić ezredes, az intézmény vezetője.

A katonaorvos szerint a kórházban további 15 beteg van igen rossz állapotban, ők jelenleg is oxigénterápiára szorulnak.

– A növekvő számú új fertőzöttel növekedett a kórházi ápoltak, a súlyos esetek, a lélegeztetőgépre szorulók és a halottak száma – magyarázta Udovičić. Hozzátette, a lassan egy éve szkafanderben dolgozó egészségügyi munkások számára drámaivá vált a helyzet.

A doktor szerint a növekvő esetszám oka egyrészt az intézkedések be nem tartása, másrészt, hogy lelassult a tömeges vakcináció, hiszen sokan azt gondolták, hogy hamarosan vége a járványnak. – A járvány kikerült az irányításunk alól. Egy hatalmas tüzet nem lehet locsolócsővel eloltani, ezt üzenem a Válságstábnak a holnapi ülést illetően – fogalmazott az ezredes.

Mint kifejtette, a megoldást a szigorúbb intézkedések és a lakosság mihamarabbi tömeges beoltása jelentené. – Egyedi alkalmunk van, hogy az első ország legyünk, amely véget vet a járványhelyzetnek. Három millió beoltott lakossal a koronavírus-válság elveszítené járvány jellegét az országban – mondta, hozzáfűzve, reményei szerint 2-3 hónap múlva jelenthetjük ki, hogy visszaszereztük az irányítást a járvány felett.