2024. április 20., szombat

Három hét helyett miért három hónapra adják az AstraZeneca vakcina második dózisát?

Más koronavírus elleni védőoltásokkal ellentétben kissé különösnek tűnhet, hogy az AstraZeneca vakcina két dózisának felvétele között sokkal nagyobb a különbség, három hét helyett három hónapot várnak. A szakértők eszerint ennek az egyedüli oka a jobb hatékonyság – írja a 021.rs hírportál.

A The Lancet tekintélyes egészségügyi folyóirat legújabb tanulmánya szerint az AstraZeneca védőoltás második adagja felvételének kitolása a vakcina hosszabb távú hatékonyságát segíti elő. Nagy-Británniában ennek ellenére jelenleg huszonkét nap telik el a második adag felvételéig, viszont egyesek szerint a kilencven napos különbség sokkal kedvezőbb lenne.

Az AstraZeneca védőoltás első dózisa 76 százalékos védelmet nyújt három hónapos időtartamra. A kutatások bebizonyították, hogy a huszonkét nap különbséggel felvett második adag miatt, a védettség mindössze 55 százalékra esett vissza.

Azok a személyek, akik három hónappal később vették fel a második dózist, mintegy 81 százalékos immunitással rendelkeztek. Ennek alapján megállapítható, hogy minél nagyobb a két adag felvétele közötti kitolódás, annál nagyobb a védettség is. Ezek a felismerések azonban nem számítanak újnak, hiszen hasonló folyamatot tapasztalnak a szezonális náthaláz, az ebola és a malária elleni védőoltásoknál is.

Ezek a hírek kedvezőek lehetnek a vakcinák szétosztása terén is, ami az egész világon kihívást jelent, ugyanis nem minden ország kapja meg időben a védőoltások második adagját.