2024. március 28., csütörtök

Részegen a volán mögött

A kraljevói közlekedési rendőrök tegnap megállítottak egy sofőrt, akinek 5,5 ezrelék alkoholszintet mértek a vérében. Az 55 éves polgár beismerte, hogy egész éjjel alkoholt fogyasztott, majd hazavezetett. A rendőrség az ittas sofőrt kijózanítás céljából a rendőrségre vitte, majd vádat emeltek ellene.

Egyre többen vezetnek ittasan. A szakirodalom szerint a 4,5 ezrelék véralkoholszint halálos kimenetelű balesetekhez vezethet, nyilatkozta a Blicnek Tatjana Živković, a kragujevaci Klinikai Központ munkatársa. A lapnak dr. Ivica Mladenović pszichiáter rámutatott, hogy akinek négy ezreléket mérnek a vérében, kóma közeli állapotba kerül, míg a 4,5 ezrelék véralkoholszint klinikailag halálnak számít.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy kivételek léteznek, hiszen előfordult már, hogy egyes személyeknél 6 ezrelékes értéket mértek, és következmény nélkül kijózanodtak.

Hozzátették, hogy ezekben az esetekben a legfontosabb tényező az alkoholtolerancia mértéke. Ivica Mladenović szerint ezek a személyek már évek óta alkoholizmusban szenvednek és nagy mértékű tűrést alakítottak ki iránta. S nem elhanyagolható az a faktor sem, hogy mekkora az illető súlya.

Elmondta, hogy akinek a vérében 3,5 ezrelék alkoholt mérnek, általában egy egész láda sört vagy egy liter tömény italt ivott. Mint megjegyzik, paradox az, hogy a közlekedésben a legveszélyesebbnek azok a sofőrök számítanak, akiknek a vérében 0,5–1,5 ezrelék alkohol van. Ezek az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy részegek, tele vannak energiával, gyorsan vezetnek, magyarázta Mladenović.

A balesetek két harmadánál a sofőrök vérében 0,5 és 1,5 közötti értéket mutattak ki.