2024. április 24., szerda

Versenyképesség, egyenlő gazdasági lehetőségek

A tenderekre gyakran csupán egy vállalat jelentkezik

A 2019-es évben a Versenyvédelmi Állami Bizottság 23 eljárásban vizsgálta a konkurencia megsértésének lehetőséget, amelyek közül 10 esetben rendelt el a versenyképesség védelmét szolgáló intézkedéseket – emelte ki Nebojša Perić, a bizottság elnöke a 2019-es évre vonatkozó jelentésének ismertetésekor a köztársasági képviselőház csütörtöki ülésén. Közölte, elsősorban bejelentésekre reagálva jártak el, összesen 197 esetben, ami elmondása szerint a piac aktivitására utal.

Perić hozzátette, hogy a bizottság intézményesen megerősödött és készen áll olyan területeken részt venni, amikkel eddig nem foglalkozott, illetve gyakrabban végeznek ellenőrzéseket olyan esetekben is, amelyekre nem érkezett bejelentés. Mint mondta, ez a 2020-as évi jelentésből is kiderül majd.

A képviselők többsége rámutatott a piacion jelen levő vállalatok versenyképességének jelentőségére. Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője is erre hívta fel a figyelmet. Arra, hogy a folyamatos képzés és tájékoztatás elkerülhetetlen, az EU-val való együttműködés csupán erősíti a bizottság kapacitásait, csakúgy mint azoknak a bíróságoknak a munkáját, amelyek ezeknek az ügyekben eljárnak. Hangsúlyozta, a VMSZ számára nagyon fontos az EU törvényelőírásaival történő harmonizáció a konkurencia védelme kapcsán is, hiszen ez a téma az eurointegrációs folyamatban több tárgyalási fejezetet is érint. Rámutatott ugyanakkor, hogy nemcsak a nemzetközi intézményekkel való együttműködést támogatják, hanem az állami intézményekkel is, így a közbeszerzési irodával, vagy az Állami Revízori Intézménnyel, a kereskedelmi minisztériummal, mint ahogy a fogyasztóvédelmi egyesülettel is. Közölte, a közbeszerzési eljárásokról szóló jelentések rávilágítanak arra, hogy a közbeszerzési eljárások során számos esetben fedezhetők fel visszaélések. Az esetek nagy hányadában a közfelhívásokra csupán egy vállalat jelentkezik, azaz versenytárs nélkül vesz részt az eljárásban.

Ökrész Rozália elmondta, három nagyon fontos elemzés is elkészült, amelyek jobb betekintést nyújtanak a versenyképességre azokon a piacokon, ahol esetleg a konkurencia megsértésére nagyobb esély mutatkozik.