2024. április 25., csütörtök

Pénzbírságból töltenék az államkasszát

Korszerűbb Információs és adatgyűjtő központ a belgrádi autópályadíj-megfizettető kapunál

Ana Brnabić kormányfő tegnap délelőtt a belgrádi autópályadíj-megfizettető kapunál járt és megtekintette a nemrég korszerűsített Információs és adatgyűjtő központot, valamint az elektromos autók töltőállomását. A hivatalos látogatáson részt vett Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója, valamint Irena Vujović szerbiai környezetvédelmi miniszter is.

Brnabić kifejezte elégedettségét a Szerbiai Utak Közvállalat munkájáról.

– Az elvárásaink szerint a közvállalatnál eszközölt korszerűsítéseknek köszönhetően hamarosan Szerbia államkasszájának bevételét is növelni tudjuk a kirótt közlekedési szabálysértések pénzbírságaival. Erre egy jó példa lenne az autóutakon közlekedő teherszállítók súlykorlát-túllépési bírságolásának megkezdése, ugyanis autóutainkon nagyon sok az olyan teherjármű, amelyek szállítóterében a megengedettnél jelentősen több a rakomány. Az autóutak rossz állapotát gyakran a súlykorlát-túélépése okozza, vagyis a túl nagy terhelés – közölte a miniszterelnök.

Ana Brnabić azt is elmondta, a büntetésekből az államkasszába befolyt pénzt természetesen a szerbiai autóutak fenntartására, fejlesztésére fordítják majd.

Zoran Drobnjak elmondása szerint a belgrádi autópályadíj-megfizettető kapu 23 átjáróján átlagban 6000 gépkocsi halad át óránként. Szerbiában összesen 65 ilyen megfizettetőpont van, amelyeket egységes internetes hálózatban vannak, ennek köszönhetően számítógépen keresztül folyamatosan  követhető, hogy melyik állomáson mi történik. A tervek szerint a közvállalat megfigyelőkamerákkal is felszereli az összes autópályadíj-megfizettető kaput, de ez a bővítés a közeljövőben nem várható, mert igen költséges beruházás

– Egyre jelentősebbek a beruházások a környezetkímélő technológia irányába is. Jelenleg az autóutakon 8 töltőpont vehető igénybe az elektromos autók számára, az év folyamán pedig tovább kilencet tervezünk beszerelni. Száznyolcvanöt kilovatt erőségű töltőkről van szó, amelyek akár kevesebb mint 20 perc alatt feltöltenek egy gépjárművet – mondta Drobnjak.

Az elektromos autók témájához a miniszter hozzáfűzte, nem látja semmi akadályát annak, hogy az elektromos autók töltését is megfizettessék.

– Aki benzint, dízelt, autógázt vásárol, az is fizet az üzemanyagért, nem értem, miért ne fizetnének az elektromos autók tulajdonosai is. Ugyanakkor arra is létezik kezdeményezés, hogy az elektromos és hibrid autók számára 13 százalékkal csökkentsék az autópályadíjat – jelentette ki Brnabić.

A környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a légszennyezés már több évtizedes probléma Szerbiában. Véleménye szerint Európába 2025-ig minden harmadik gépjármű elektromos meghajtású lesz, s ezt Szerbiának is figyelembe kell vennie.

– Szerbiában soha nem fordítottak különösebb figyelmet a környezetszennyezésre,  sajnos ennek megvan a következménye. Már annak is örülhetnénk, ha pár százalékkal sikerülne csökkenteni a légszennyezést Szerbiában. Minden igyekezet számít – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.