2024. április 20., szombat

Bírságokból töltenék az államkasszát

Korszerűsítették az Információs és adatgyűjtő központot a belgrádi autópályadíj megfizettető kapunál

Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök szerda délelőtt a belgrádi autópályadíj megfizethető kapunál járt, ahol megtekintette a nemrégiben korszerűsített Információs és adatgyűjtő központot, valamint az elektromos autók töltőállomását. A hivatalos látogatáson részt vett Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója, valamint Irena Vujović, szerbiai környezetvédelmi miniszter is.

Ana Brnabić kifejezte elégedettségét a Szerbiai Utak Közvállalat munkájával kapcsolatban.

– Az elvárásaink szerint a közvállalatnál eszközölt korszerűsítéseknek köszönhetően hamarosan Szerbia államkasszájának bevételét is növelni tudjuk a kirótt közlekedési szabálysértések büntetéseinek megfizettetésével. Erre egy jó példa lenne az autóutakon közlekedő teherszállítók súlykorlát túllépés bírságolásának megkezdése, ugyanis az szerbiai autóutakon nagyon sok az olyan tehergépjármű, amely a szállítóterében jelentősen több rakományt pakolnak a megengedett értéknél. Az autóutak rossz állapotát igen gyakran a súlykorlát átlépés eredményezi, vagyis a túl nagy terhelés – közölte a miniszterelnök.

Ana Brnabić azt is elmondta, a büntetésekből az államkasszába befolyt pénz, természetesen a szerbiai autóutak fenntartására, fejlesztésére fordítják majd.

Zoran Drobnjak, elmondása szerint a belgrádi autópályadíj megfizettető kapu 23 átjáróján átlagosan 6000 gépkocsi halad át óránként. Szerbiában összesen 65 ilyen megfizettető van, amelyeket egységes internetes hálózatban vannak, ennek köszönhetően számítógépen keresztül folyamatosan követhető, melyik állomáson mi történik. A tervek szerint a közvállalat megfigyelő kamerákkal is felszereli az összes autópályadíj megfizettető kaput, de ez a bővítése a közeljövőben nem várható, mert ez igen költséges beruházás

– Egyre jelentősebbek a beruházások a környezetkímélő technológia irányába is. Jelenleg az autóutakon 8 darab töltőpont vehető igénybe az elektromos autók számára, az év folyamán pedig tovább kilencet tervezünk beszerelni. 185 kilowattos erősségű töltőkről van szó, amelyek akár kevesebb mint 20 perc alatt feltöltenek egy gépjárművet- mondta Drobnjak.

Az elektromos autók témájához a miniszter hozzáfűzte, nem látja semmi akadályát annak, hogy az elektromos autók töltése is megfizettessék.

– Aki benzint, dízelt, autógázt vásárol, az is fizet az üzemanyagért, nem értem miért ne fizetnének az elektromos autók tulajdonosai. Ugyanakkor arra is létezik kezdeményezés, hogy az elektromos és hibrid autók számára 13 százalékkal csökkentsék az autópályadíjat – jelentette ki Brnabić.

A környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a légszennyezés már több évtizedes probléma Szerbiában. Véleménye szerint Európába 2025-ig minden harmadik gépjármű elektromos meghajtású lesz, ezt a tendenciát Szerbiának is figyelembe kell vennie.

– Szerbiában soha nem fordítottak különösebb figyelmet a környezetszennyezésnek, sajnos ennek megvan az eredménye. Ha pár százalékkal sikerülne csökkenteni a légszennyezést Szerbiában, már annak is örülhetnénk. Minden igyekezet számít – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.