2024. április 19., péntek

Tiltakoznak a zentai termékpiac árusai

Nem pakolják ki portékáikat – Kedvezőbb feltételeket kérnek, valamint azt, hogy az önkormányzat vezetői meghallgassák panaszaikat

Mindazok, akik a napokban kisétáltak a zentai termékpiacra, kellemetlenül tapasztalták, hogy az árusok ugyan kinn vannak a piacon, viszont portékáikat nem pakolják ki a pultjaikra. Az árusok ugyanis a tiltakozás e formáját választották ahhoz, hogy elérjék, a városvezetőség szakítson időt a panaszaik és észrevételeik meghallgatására. Az árusok elmondása szerint a találkozásra már többször próbáltak időpontot kérni a községi elöljáróktól, viszont ennek idáig nem tettek eleget.

Zsoldos Erika árus szerint az elmúlt napokban mindennaposak voltak a felügyelőségek ellenőrzései, ahogyan ő fogalmazott, a razzia.

– Március 1-jéig az asztalbérletet is ki kell vennünk, és a helypénzt is ki kell fizetnünk az egész évre, aminek az összege 70.000-től 140.000 dinárig terjed. Ezt egyben kérik, pedig nagyon jó lenne, ha havi részletre lehetne fizetni, hogy ebben az áldatlan helyzetben mindenki kifizethesse – ecsetelte Zsoldos Erika, és megjegyezte, hogy erről, valamint a felügyelőség munkájáról szerettek volna tárgyalni a polgármesterrel és a kommunális vállalat igazgatójával. Elmondása szerint kértek időpontot, de nem kaptak, telefonon is többször keresték az illetékeseket, de szóra sem méltatták őket, s ezért döntöttek úgy, hogy addig nem árusítanak a piacon, ameddig nem tesznek eleget a kérésüknek.

– Márpedig a zentaiak itt sétálnak, és vásárolni szeretnének, viszont addig nem nyitunk ki, ameddig az önkormányzat vezetői nem jelennek meg, és nem tudunk közös nevezőre jutni – mondta Erika. A zentai termékpiacon portékáikat kínálók tehát azt szeretnék elérni, hogy a polgármester és a kommunális vállalat igazgatója a helyszínen, vagyis a piacon, a médiumok képviselőinek a jelenlétében találkozzon velük, és úgy vitassák meg a felmerülő gondokat. Mert a fentieken kívül az árusoknak más észrevételeik is vannak. Zsoldos Erika szerint a kommunális vállalat hiába látta el tetőszerkezettel és ablakokkal a piac egy részét, nyáron elviselhetetlen a hőség, ugyanis ezeket az ablakokat nem lehet kinyitni, és beszorul a meleg.

– Megtörtént, hogy 40–60 fokos forróság volt itt, a szellőztetést viszont nem oldották meg. Nagyobb csapadék esetén a tető beázott, mivel a csatornát nem takarították ki, valakik pedig kutyaeledeles konzervdobozokkal tömítették el. Így a víz befolyt, és az árum nagy része tönkrement emiatt. Vagyis hiába fizetünk, nem csinálnak semmit. Tavalyelőtt még mintegy harminc árus volt a piacon, mostanra meg mindössze tizenheten maradtunk. Persze az sem biztos, hogy ilyen feltételek mellett közülük mindenki ki tudja majd váltani az asztalokat. Akármennyien is költöztek el Zentáról, ez a tizenhét árus nagyon kevés erre a városra – magyarázta beszélgetőtársunk.