2024. április 25., csütörtök

Megépült a vasúti felüljáró a Venizelosz utcában

Hamarosan megindulhat a gépjárműforgalom a Temerini utcában is

A Belgrád–Szabadka gyorsvasút építésének a keretében tegnap befejeződtek a munkálatok a Venizelosz utcai felüljárón, aminek köszönhetően végre megindulhatott a forgalom a környező utcákban.

 A Szerbiai Vasutak részvénytársaságban elmondták, hogy a munkálatok hat hónapig tartottak, ez alatt az idő alatt lebontották a régi felüljárót, majd újat építettek, amelynek hossza most 30 méter.

Az új felüljárón a korábbi egy sínpár helyett most kettőt alakítottak ki, az utómunkálatok keretében pedig megépítik a hídhoz vezető bekötőutakat, de ez már nem lesz kihatással az alatta zajló gépjárműforgalomra.

A Szerbiai Vasutakban kifejtették azt is, hogy a munkálatok nagy részét az orosz RZD International végzi, ezt a céget bízták meg az Ópazova és Újvidék közötti gyorsvasút megépítésével, amelyet a legutóbbi hírek szerint határidő előtt befejeznek. Ennek az újvidékiek örülnek majd a legjobban, mert végre újra használhatják azokat az útvonalakat, amelyeket lezástak a rekonstrukció miatt. Ezenkívül a rekonstrukciós munkálatok végezetével az útvonalak is sokkal biztonságosabbak lesznek, mint korábban.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor február végéig befejezik a Temerini utcai vasúti felüljáró felújítását is, amelynek munkálatai 2020 áprilisában kezdődtek, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli helyzet miatt sem szünetelt a rekonstrukció. A munkálatok miatt tavaly nyáron lezárták a Temerini utcának ezt a különösen forgalmas részét, ami miatt nagy torlódások alakulnak ki a mai napig a környező utcákban. Az elmúlt hónapokban gyorsabb ütemben végezték a felújítási munkálatokat, ezért várhatóan a határidő előtt (március végére) befejezhetik a felüljáró rekonstrukcióját, és ha minden igaz, február végén már megindulhat a forgalom a Temerini utcán.

Az említett két felüljárón kívül még három objektumon folynak munkálatok a gyorsvasút megépítési projektje keretében. Hamarosan befejezik a Radoje Domanović utcai híd megépítését, amelyen tavaly októberben kezdődtek meg a munkálatok. Ezzel egy időben fejezik majd be Đorđe Zličić és a Karađorđe utcában a vasúti fölüljárókat is.

Az Ópazova–Újvidék gyorsvasutat 2017-ben kezdték építeni, és a tervek szerint az év végéig teljes hosszában befejezik.