2024. március 28., csütörtök

Kihelyezett konzuli fogadónap Topolyán

Több mint tízezren igényelték a községben a magyar állampolgárságot

A topolyai községi képviselő-testület tanácstermében tartott fogadónapot tegnap Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, mivel az elmúlt valamivel több, mint két hétben 20 honosítási eljárást kezdeményeztek a községbeliek. Ez alkalommal csupán a könnyített eljárással magyar állampolgárságot kérvényező személyek, családok dokumentumait adhatták át. A rendezvényen a főkonzulátus alkalmazottjai mellett jelen volt Szatmári Adrián is, Topolya község polgármestere, aki újságírói kérdésre elmondta, a községben 2011 óta több mint tízezren igényelték és kapták meg a magyar állampolgárságot.

– A kihelyezett konzuli fogadónap jelentősége, hogy az idős, beteg egyének, családok itt helyben, a Szabadkára történő körülményesebb és költségesebb, időigényesebb utazás nélkül is megejthetik a kettős állampolgársági kérvények átadását. Szerencsére az egyszerűsített honosítási eljárás ügyintézésében a topolyaiak segítséget kaphatnak minden munkanapon Topolya Község Fejlesztési Társulásának irodájában – nyilatkozta a polgármester.

Szabó Szabados Mónika, a különféle pályázatokkal, valamint az állampolgársági igénylésekkel kapcsolatos ügyintézést is vállaló községi fejlesztési társulás munkatársa elmondta, hogy az évek alatt ez a harmadik kihelyezett konzuli fogadónap a községben, egy korábbi pacséri és egy topolyai alkalom után.

– Valamivel több, mint két hét alatt 20 személy kérvényezte Topolya községből a kettős állampolgárságot, és ez az oka a kihelyezett konzuli fogadónapnak. Egyébként Topolya Község Fejlesztési Társulása és a CMH-iroda együttműködésével eddig Topolyáról és a falvakból 5671 kérelmet dolgoztunk fel. Természetesen nem minden magyar állampolgárságot igénylő községbeli egyén fordul hozzánk segítségért, hiszen a Topolyáról és a falvakból származó kettős állampolgárok száma ennek a duplája becsléseink szerint – hallhattuk a pályázatok feldolgozásával foglalkozó társulás munkatársától.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nyílt napján 20 honosítási kérelmet vettek át az illetékesek Topolyán

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nyílt napján 20 honosítási kérelmet vettek át az illetékesek Topolyán

Az igénylők időpontra érkeztek a helyszínre, elsőként egy két kicsiny gyermekét nevelő topolyai család tagjai beszélgettek el a konzulátus munkatársával, aki az előírt szabályok alapján a nyelvtudásukra volt kíváncsi. Az édesanya a sajtó jelen levő munkatársainak elmondta, hogy számukra a magyar identitástudatuk egyértelműen meghatározza az életüket, a mindennapjaikat.

– Magyarnak születtünk, mint ahogy az anyanyelvünk is az, és a mindennapokban is ápoljuk a magyar hagyományokat. Az ügyintézés folyamán röviden a nevünkre, a születésünk időpontjára, helyszínére, a foglalkozásukra voltak kíváncsiak a konzulátus munkatársai. Illetve arról is érdeklődtek tőlünk, hogy miért igényeljük a honosítást – nyilatkozta az édesanya, aki azt is elárulta, hogy a kicsiny gyermekeik mellett segítséget jelentett számukra a topolyai fogadónap. Nem kellett a szabadkai utazásra időt, erőt fordítani, fél óra alatt átadták a dokumentumaikat várakozás nélkül a konzulátus előzékeny és segítőkész munkatársainak.