2021. április 19., hétfő

Kezdődhet a süllőnász

Süllőfészkeket helyeztek el a Topolyai-tóban

A topolyai Jezero – Tó Környezetvédő Horgászegyesület aktivistái egy szombaton lebonyolított munkaakció során süllőfészkeket helyeztek el a Topolyai-tóban. A süllők ívása általában március elején kezdődik, de mivel jelenleg a szokásosnál enyhébb az idő, lehet, hogy a süllőnász is előbb elkezdődik. A tengeri fűvel, fűzfagyökérrel és egyéb természetes anyagokkal bélelt fészkek kihelyezésével szeretnék elősegíteni a halak szaporodását.

A tengeri fűvel, fűzfagyökérrel és egyéb természetes anyagokkal bélelt fészkek kihelyezésével szeretnék elősegíteni a halak szaporodását
A tengeri fűvel, fűzfagyökérrel és egyéb természetes anyagokkal bélelt fészkek kihelyezésével szeretnék elősegíteni a halak szaporodását

Linder Zoltán, a horgászokat, környezetvédőket, természetkedvelőket és a Topolyai-tó kedvelőit tömörítő egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a levegő- és a vízhőmérséklet ezekben a napokban már magasabb a szokásosnál, ezért igyekeztek kirakni a fészkeket, mert az ívás is jó eséllyel rövidesen megkezdődik. Mintegy 150 fészket készítettek, amelyeket természetes anyagokkal, főleg száraz tengeri fűvel és a fűzfák járulékos gyökerével béleltek ki. Ezt követően megfigyelik a fészkeket, és amint lesz benne ikra, védőhálóval igyekeznek majd megóvni őket. Március elején több halnak, mint például a süllőnek és a sügérnek megkezdődik a nászidőszaka, ami alatt teljes védelmet élveznek.

A süllő a Kárpát-medence vizeiben őshonos. Szerbiában a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul ez a kiváló sporthal. A belőle készült ételek gasztronómiai különlegességnek számítanak. A jó oxigénellátottságú, szennyezésektől mentes állóvizekben érzi igazán jól magát. A Topolyai-tóban szép számban előfordul. A süllő szaporodása sokban eltér a többi halétól, az ikrája is sokkal kisebb. A hím a fészket mindig fél–másfél méter mélyen, vízzel jól átjárható helyre, fűzfa, esetleg más fa vízbe lógó gyökérzetére, szerencsésebb esetben füves kiöntésre rakja. A fészket az ívási idő előtt kiválasztja, az iszapot eltakarítja, majd az ívás után őrzi is, így biztosítva a fajfennmaradást.

Megfigyelik a fészkeket, és amint lesz benne ikra, védőhálóval igyekeznek majd megóvni őket
Megfigyelik a fészkeket, és amint lesz benne ikra, védőhálóval igyekeznek majd megóvni őket

Linder elmondta, hogy a tó vize tiszta, és napról napra emelkedik a hőfoka. Semmi problémát nem észleltek mostanában, az orvhalászok sem próbálkoztak. A több mint háromszáz tagot számláló egyesület tagságának célja, hogy megóvják környezetüket, annak állat- és növényvilágát.