2024. április 18., csütörtök

Folyamatos az immunizáció

Összesen 650 AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyag érkezett Szabadkára

Kedd óta immár a brit–svéd fejlesztésű AstraZeneca oltást is felvehetik azok a szabadkai lakosok, akik előzőleg az eUprava portálon ezt az oltást választották. Mint az Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa a subotica.com hírportálnak nyilatkozva elmondta, összesen 650 ilyen oltóanyag érkezett a városba, melyet az új városháza épületében kialakított oltóponton vehetnek fel a lakosok. Szavai szerint ebből is kettőt kell felvennie a páciensnek, a két oltás között pedig huszonegy napnak kell eltelnie.

Szerdán mi is ellátogattunk az új városháza épületében kialakított oltópontra, ahol

dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház prevenciós központjának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, nyolc egészségügyi csapat dolgozik a délelőtti és a délutáni váltásban.

– A délelőtti órákban mintegy 217 oltásra jelentkező szabadkai lakost várunk és ugyanennyit a délutáni órákban. A második váltásban 15 órától 18 óráig az AstraZeneca oltóanyagot adjuk be, 17 órától 20 óráig pedig a Pfizer és a BioNTech cégek által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első adagját vehetik fel a polgárok – mondta a szakember.

A prevenciós központ vezetője elmondta, a második adag védőoltás felvétele előtt az első dózis utáni esetleges mellékhatásokról kérdezik ki a betegeket.

– Az eddigiek során többen fejfájásra és lázra panaszkodtak, viszont nem tudták megmondani azt, hogy ezeket az oltás felvétele, vagy az időjárási körülmények váltották-e ki. A legtöbben a szúrás helyén keletkező enyhébb, hamar elmúló fájdalomra panaszkodtak – magyarázta dr. Verica Dronjak.

A hét során az idősebb nemzedék tagjai, az újságírók és a tanügyben dolgozók vehették fel a négy oltás valamelyikét. Minden páciens, aki egészséges, nincs akut betegségre vonatkozó panasza és akinek a kórelőzményében nem volt súlyos allergiás reakció, felveheti az oltást. Szerdán délelőtt a kínai gyártású Sinopharm oltóanyag második adagját vehették fel azok, akik három héttel ezelőtt megkapták az első dózist, csütörtökön pedig az orosz Szputnyik V vakcinát kaphatják meg az arra előre regisztrált polgárok.