2024. április 25., csütörtök
GUNARAS

Elkészült a civil központ nagyterme

Komoly beruházást fejezett be a gunarasi helyi közösség – A Komgrad veszi át a vízszolgáltatást Gunarason

A gunarasi helyi közösség már évek óta készült a civil központ közösségi termének kibővítésére. Hosszas spórolást követően a munka tavaly megkezdődött, és most sikerült befejezni a beruházást. Sajnos, a járványhelyzet miatt a gunarasiak még nem vehetik birtokukba, de amint a helyzet engedni fogja, megtörténik a hivatalos átadása is.

Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta lapunknak, hogy többéves felkészülést követően kezdődhetett meg a munka.

– Nagyon nagy horderejű beruházást valósított meg a gunarasi helyi közösség és a topolyai önkormányzat közösen. A civil központunk nagyterme nem volt túl régi, viszont az évek során kicsinek bizonyult a gazdag civil élet kiszolgálására. Három évvel ezelőtt arról döntöttünk egy tanácsülésen, hogy kibővítjük a termet. Tervezőkkel konzultáltunk az ügyben, hogy megfelelő terv szülessen 200 személy befogadására alkalmas helyiségre. Feltétel volt, hogy ne legyenek tartóoszlopok, és megfeleljen az aktuális tűzvédelmi előírásoknak. Ezek voltak a kritériumaink, és nagy örömünkre mindez megoldható volt. A teljes beruházás értéke 17,5 millió dinár, ami nem kis összeg. A helyi közösség három éven keresztül félrerakta a fejlesztési pénzeket, az önkormányzat pedig ezt 5 millió dinárral megtoldotta, így gyűlik össze a szükséges keretösszeg. Tavaly az önkormányzat kiírta a közbeszerzést, amit egy topolyai cég nyert meg. A munka korrektül el lett végezve, a terem úgy néz ki, ahogy mi szerettük volna. A napokban megérkeztek a székek, és hamarosan kiírjuk a közbeszerzést a szükséges edényekre. Ezt követően már csak azt fogjuk várni, hogy ez az áldatlan vírushelyzet rendeződjön, hogy megkezdődhessen az érdemi munka – számolt be Csorba, majd hozzáfűzte, hogy Gunarasra nagyon jellemző az aktív civil élet. Elmondása szerint a tűzoltók már várják, hogy megtarthassák a tűzoltóbált, valamint a jótékonysági iskolabált és a parasztbált is ebben az időszakban szokták megszervezni. A terem ki lesz használva, elsősorban a civil élet kiszolgálására, de más nagyobb terem híján lakodalmakra és más családi eseményekre is bérbe fogják adni.

– A tanács döntése értelmében magánjellegű eseményekre is ki fogjuk majd adni a termet, amennyiben az adott dátumon nincs valamilyen civil rendezvény. Ez nem lesz olyan komoly bevétel, amelyből jelentős fejlesztéseket tudunk majd megvalósítani, de ha azt el tudjuk érni, hogy az épület önfenntartó legyen, akkor már elégedettek leszünk. Az épület fenntartása állandó költségekkel jár, ezért is fontos ez számunkra – fogalmazott a tanácselnök.

A helyi közösség rövid távú tervei között szerepel a falu kútjainak átvizsgálása és karbantartása. Erre azért van szükség, mert az elkövetkező időszakban a helyi közösség területén lévő kutakat átveszi a Komgrad Közvállalat. Ez nagyobb léptékű átalakítás, és erre készítik fel a kutakat – mondta Csorba, majd arról is szólt, hogy május elsejéig egy többcélú sportpályát szerettek volna kialakítani. Az erre vonatkozó közbeszerzést hamarosan kiírják, és remélik, hogy tartani tudják a májusi határidőt – fogalmazott a tanácselnök.