2024. március 29., péntek

Citeraoktatás kicsiknek és nagyoknak

A szabadkai Lányi Ernő IME várja a hangszer iránt érdeklődő gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket

A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben újraindul a citeraoktatás. Az érdeklődők a jövő pénteken egy nyilvános próbán vehetnek részt. Az órákat Torok Orsolya tartja, aki már nagy tapasztalatot szerzett e téren. Ezenkívül egy toborzóvideót is közzétesznek, amelyben bemutatják az egyesületben folyó citeraoktatást. A részletekről Torok Orsolya számolt be lapunknak.

– A csoportoknál nincs életkor szerinti megkötés, hiszen a négy-ötéves korosztálytól egészen hatvan-hetven éves korig várunk mindenkit. Az elmúlt évek során, amikor faluhelyen tanítottam citerázást, nem korosztályok szerint alakítottam ki a csoportokat, hanem a résztvevők tudása és képességei szerint. Faluhelyen ez könnyebb, mivel az emberek ismerik egymást, a foglalkozások híre sokakhoz eljut, és többen érdeklődnek a citerázás iránt. A városban rengeteg inger éri a gyerekeket és a fiatalokat. A nagyobb településeken több szabadidős tevékenység, sport és egyéb program közül lehet választani.  Faluhelyen erre kevesebb lehetőség van. A városban inkább a gyerekek és a fiatalok jelentkeznek a citeraoktatásra, ám vannak kivételek. Néhány felnőtt is el szokott jönni a foglalkozásokra. Éppen ezért mindenkit szeretettel várok az órákra – emelte ki Torok Orsolya.

Mint hozzátette, március 5-én 16 órakor nyilvános próbát tartanak a szabadkai Lányi Ernő IME székházában, a József Attila utca 32-es szám alatt. Emellett hamarosan közzétesznek egy toborzóvideót is, amelyet Baráth Attila készített.

– A videót a Lányi Ernő IME Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthetik majd meg. A citeraoktatásra heti rendszerességgel várom az érdeklődőket. A jelenlegi munkahelyemen hetente váltok munkaidőt, tehát két váltásban dolgozom. Ez sajnos a citerapróbák idejére is rányomja a bélyegét. Úgy döntöttem, hogy az egyik héten élőben tartok próbát a csoport tagjainak, a másik héten pedig online. Ilyenkor egy Facebook- vagy egy Messengeres csoportban fogok nekik küldeni oktatóvideókat. Ezekben át fogják ismételni az előző próba anyagát, illetve a gyerekek betekintést fognak nyerni az új anyagba is. A következő héten ismét élőben találkoznánk. Az előző évben megtapasztaltam, hogy nem jó, ha kéthetente találkozom a csoportokkal. Nagy kihagyást jelent a résztvevőknek, ha egy héten elmarad a próbájuk. Akkor még nem oldottam meg az oktatás technikai, online részét. Az idén úgy döntöttem, hogy mindenképpen pótolni kell a lemaradást és a hiányzó alkalmat oktatóvideókkal próbálom majd helyettesíteni – tudtuk meg Torok Orsolyától.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy heti egyszer lesznek citerapróbák a Lányi Ernő IME székházában, mivel több településen tart citeraoktatást. Az évek során már több helyen is indított citeracsoportot, ám az idő hiányában nem tud minden helyre eljutni.

– Vannak olyan citeraoktatók, akik legalább kilenc településen oktatnak. Ezekre az emberekre hatalmas tisztelettel és elismeréssel nézek fel. Ezt sajnos nem tudom kivitelezni. Az idén Szabadkán két helyen fogok tanítani. Néhány éve eljárok Hajdújárásra, Ludasra és Tóthfaluba is citerát oktatni. Királyhalmán próbálunk kialakítani egy csoportot. Néhány évvel ezelőtt Bajmokon is tartottam citeraszakkört, csak sajnos abbamaradt. Nem tudom, hogy más menne-e ezekre a helyekre foglalkozásokat tartani. Azok, akik hajlandók munka mellett napi több órát rááldozni az utazásra és a próbákra, kevesen vannak – mondta el Torok Orsolya.