2024. április 19., péntek

„Nem elég meghozni egy sor intézkedést és ölbe tett kézzel várni"

– Szükséges az előírásokon szigorítani, mert az tapasztalható, hogy egyre kevésbé tartják be a polgárok a járványügyi intézkedéseket – jelentette ki Tanja Jovanović, a válságstáb tagja és a Belgrádi Egészségügyi Egyetem dékánja a Politika napilapnak adott interjújában.

– Néhol már megjelent a koronavírus brit mutációja is, viszont ez még nálunk nem domináns. Ezenkívül, kétségtelen, hogy eléggé felelőtlenek vagyunk – mondta Jovanović.

Hozzátette, hogy a koronavírus dél-afrikai mutációjának jelenléte még nem lett kimutatva és reméli, hogy ez nem is fog bekövetkezni.

Zoran Radovanović epidemiológus elmondta, hogy nem a meghozott járványügyi előírásokkal van a gond, hanem azok kivitelezésével. Rámutatott arra is, hogy már korábban közbe kellett volna lépni a zárt térben megrendezett bulikkal szemben, mivel ezekről már előbb is tudtak.

– Amennyiben nyomatékosították volna az előírások szigorúbb betartását, akkor a harmadik hullám során megbetegedettek száma már az új évtől kezdve csökkent volna – jelentette ki Radovanović.

Véleménye szerint nem elég csak meghozni egy sor intézkedést és ölbe tett kézzel várni, hogy mi fog történni. Szükséges lenne, hogy a válságstáb egészségügyi szakemberei erőteljesebben hangoztatnák ezt az álláspontot.