2024. március 29., péntek

Deli Andor: A liberálisok lassítanák Szerbia EU-s csatlakozását

A Külügyi Bizottság (AFET) mai ülésén megszavazta a Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentését. A jelentést fokozott várakozás előzte meg, ugyanis a nyugat-balkáni országról utoljára 2018-ban fogadott el dokumentumot az Európai Parlament. Deli Andor fideszes EP-képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy számos olyan baloldali és liberális javaslat bekerült a szövegbe, melyek egyetlen célja nyomást gyakorolni a szerb néppárti kormányra, ezáltal nehezítve a csatlakozási tárgyalásokat.

Deli Andor kiemelte, hogy az EP fokozottan támogatja a bővítést és olyan módszertanok alkalmazását, melyeknek célja hogy felgyorsítsák a bővítési tárgyalásokat. Szerinte sajnálatos, hogy egyes baloldali és liberális módosító indítványok miatt a jelentésbe olyan adatok is bekerültek, amelyeknek nincs közük az EU-tagság feltételeihez.

 „Egyértelműen nyomást akarnak gyakorolni a szerb néppárti kormányra. Ezért kerülhetett a jelentésbe többek között a washingtoni egyezmény kritikája, Szerbia jövőbeli lehetséges izraeli nagykövetségének székhelyére vonatkozó észrevételek, vagy a transzneműek identitásváltásának kérdése” –hívta fel a figyelmet a vajdasági EP-képviselő. Deli Andor rámutatott, hogy az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér biztos mindent megtett a bővítés felgyorsításárért, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is bizonytalanok, a koronavírus-válság miatt pedig érezhetően másra helyeződött a figyelem. Emiatt az elmúlt évben nem történhetett áttörés a bővítés folyamatában.