2024. április 19., péntek

Majdány, Rábé... ismét terítéken

Fremond határ menti látogatásra invitálta Vulint, hogy „első kézből" ismerje meg az ott élők gondjait

Önök és én is tudom, hogy a lakosság tart az ellenőrizetlenül érkező migránsok jelenlététől. Az államok közti megállapodás éppen arra ad lehetőséget, hogy felvegyük ezzel a jelenséggel a küzdelmet, és megvédjük a területünket – mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a köztársasági képviselőház ülésén, amelynek a napirendjén több államközi megállapodás is szerepelt, köztük a Frontexből kialakított Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerbiai képviseletéről szóló megállapodás, amelyet az EU-val kötött szerződés szabályoz, illetve az Észak-Macedóniával kötött megállapodás hitelesítése, amely az emberkereskedelem megfékezésére irányul.
Vulin rámutatott, Szerbiának emberségesen kell reagálnia a már évek óta tartó illegális migrációra, ugyanakkor nem engedheti meg, hogy „parkolóhellyé" váljon, ahová „az lép be, aki akar, és amikor akar". Ugyanakkor senki sem veheti a törvényt a saját kezébe, nem alakulhatnak őrszolgálatok, civil járőrségek.
Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség az Észak-Macedóniával kötött megállapodás kapcsán közölte, az ENSZ menekültügyi intézményének adatai szerint 2020 elejétől novemberig 24 180 migráns lépett be az országba, 74 százalékuk Észak-Macedóniából. Ez nyilvánvalóan fontossá teszi Szerbia és Észak-Macedónia együttműködését az emberkereskedelem elleni harcban.
Fremond elmondta, a VMSZ álláspontja, hogy az illegális bevándorlás problémáját az emberiesség, a biztonság és az emberi méltóság keretében kell megoldani, ám hangsúlyozta: a törvényeket a helyi lakosságnak és a menedékérőknek is tiszteletben kell tartaniuk. Elmondta, a migránsok jelenléte elsősorban az észak-bácskai és bánáti határ menti falvak számára okoz gondot. Arra szólította fel a belügyminisztert, hogy a katonaság és a rendőrség nagyobb megértést tanúsítson az érintett területeken élők problémái iránt, illetve tegyenek arról, hogy a migránsok a befogadóközpontokban legyenek. Fotókat mutatott a képviselőknek a Majdányt, illetve a Rábét érintő problémákat szemléltetve, és kiemelte, az itt élőket ért károk megtérítésére is megoldást kell(ene) találni. Egyben arra invitálta a belügyminisztert, látogassanak el együtt Majdányra, Rábéra, Egyházaskérre és Oroszlámosra, és „első kézből" ismerjék meg az ott élők gondjait.
Replikájában Vulin többek között közölte, tisztában van azzal, hogy az ország északi részén jelentős a probléma. „Szerbia védi a határait, ahogyan tudja, sajnos a migránsok nagy része éppen az EU területéről érkezik. Amíg az EU nem dönti el, mit tervez a migránsokkal, a válság nem szűnik meg" – mondta.
A képviselők szerdán folytatják a kedden megkezdett rendkívüli ülést. A napirendi pontok megszavazása mellett délután 4 órától képviselői kérdéseket intézhetnek a kormány tagjaihoz.