2024. április 20., szombat

Bizonyított a vajdasági termőföld

A mezőgazdaságnak óriási szerepe volt az országos gazdasági adatok javításában – A tartomány a tavalyinál 15 százalékkal több kukoricát exportált – Tíz százalékkal növekedtek a bérek

Vajdaság ipari termelése 3 százalékkal tudott növekedni 2020-ban, a pandémia okozta nehézségek ellenére is, az állami bruttó hazai termék 1,1 százalékkal esett vissza, ami ugyan kedvezőtlen tény, de még mindig a legjobbnak minősül Európában, ahol 5 és 10 százalék között mozgott a fejlettebb országok gazdaságának a gyengülése is. Vajdaságban a kiskereskedelem is bővülni tudott, 3,3 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest – ennél persze sokkal jobbnak indult a pandémia előtt az év, 15 százalékos növekedés látszott megvalósulni, fontos azonban, hogy még így is pluszt könyvelhetett el a tartomány ezen a területen. A külkereskedelem értéke 12,5 milliárd euró volt tavaly, ebből 6,1 milliárd kivitel, ez is mindössze 1 százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben.

Ezek az adatok is elhangzottak Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének és Boško Vučurevićnek, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnökének mai közös sajtótájékoztatóján, melyen a tartomány gazdasági helyzetét elemezték a 2020-as, teljes évre vonatkozó adatok alapján. Pásztor és Vučurević a kamarában adott nyilatkozatot követően egy megbeszélésen tekintette át az adatokat tartalmazó mintegy százoldalas jelentés fontosabb mozzanatait. Mint hangsúlyozták, egzakt adatokról van szó, melyekhez a Szerbiai Nemzeti Bank, a Köztársasági Statisztikai Intézet, a Vámigazgatóság, a kereskedelmi bankok adatai alapján jutottak el.

Pásztor István és Boško Vučurević a közös sajtótájékoztatón egyebek mellett közölte, hogy a mezőgazdaság tavaly 4,4 százalékos növekedést jegyzett (Ótos András felvétele)

Pásztor István és Boško Vučurević a közös sajtótájékoztatón egyebek mellett közölte, hogy a mezőgazdaság tavaly 4,4 százalékos növekedést jegyzett (Ótos András felvétele)

Két aggodalom jellemezte a mögöttünk álló évet, az egészségüggyel és a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalással, ezzel együtt az egzisztencia megőrzésével kellett foglalkozni – mondta el Pásztor. Nemcsak a járványhelyzet kezelése, a gazdasági intézkedések kapcsán is eredményes volt az ország – állapította meg. Nem a véletlen műve azonban, hogy kevésbé esett vissza a gazdaság, mint más államokban, hanem a kormányzat élénkítő programjának köszönhető, mely az országos szinttől a helyi szintig megnyilvánult. Pásztor aláhúzta, ennek az eredménynek a hatása más számok negatív irányú elmozdulása, mint például az államadósságnak a növekedése vagy a vártnál magasabb költségvetési hiány. Közölte: a gazdaság megmentésének sikeressége mindenképp indokolttá teszi azokat a döntéseket, amelyek az adósság növekedését eredményezték. A vajdasági gazdaság jelentősen hozzájárult az országos eredményekhez, itt bővült az ipar, azon belül a feldolgozóipar is. Persze vannak olyan ágazatok, amelyek visszaestek, a legnagyobb mértékben az idegenforgalmat sújtotta a válság, 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Elégedetten szólt arról, hogy a foglalkoztatás tekintetében nem történt jelentősebb változás a múlt évben.

Hatalmas jelentősége volt a gazdaság talpon tartásában tavaly a mezőgazdaságnak – mutatott rá a kamara elnöke. Az elmúlt öt év legjobb hozamait könyvelte el Vajdaság, ugyanakkor a tőzsdei árak is magasabbak voltak, mint a korábbi években. A mezőgazdaság 4,4 százalékos emelkedést mutatott az év során, s ez azért lényeges, mert teljes egészében itthon készített termékek exportjáról beszélhetünk a mezőgazdasági termékek kivitele esetében, ami még nagyobb húzóereje a gazdaságnak, mint például a külföldi beruházások által hozott haszon. Vajdaság kukoricából szállított ki a legtöbbet, 15 százalékkal többet, mint 2019-ben. Az export értéke elérte a 413 millió eurót, s az exportőröknek meglehetősen kedveztek a világpiaci árak is – mutatott rá Vučurević. Kiemelkedő eredmény, hogy szójaimportőr helyett most már -exportőrnek számít Vajdaság, ugyanis 90 millió euró értékben adott el szóját. A cukor, étolaj, búza, alma és napraforgó kivitele is jelentős volt. A mezőgazdaság kereskedelmi mérlege mintegy egymilliárd eurós többletet termelt 2020-ban – jelentette ki a kamara első embere.

A foglalkoztatottság 2,2 százalékkal növekedett 2019-hez képest, ami a járvány okozta körülmények között kiemelkedő eredménynek számít, sikerült megőrizni a munkahelyeket. Ennél is fontosabb azonban Vučurević szerint az, hogy a pandémia alatt is növekedtek a bérek. Vajdaságban 10 százalékkal lettek magasabbak, az átlagbér az év végére elérte a 58 ezer dinárt. A legmagasabb a dél-bácskai körzetben, melyhez Újvidék is tartozik, s a legalacsonyabb a dél-bánáti régióban, ahol számos kevésbé fejlett önkormányzat „ront” a statisztikán.

Optimistának bizonyultak mindketten: a pandémia utáni nyitást követően sikerülhet pótolni a keletkezett adósságot, és a turizmusnak sem kell hosszú lábadozási idő.