2024. április 24., szerda

Akik számára a hulladék érték

Hetente öt napon át más-más helyszínen gyűjtik a PET-palackokat Szenttamáson

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete az önkormányzat és Graditelj Közvállalat támogatásával február 22-én Újrahasznosítás és adományozás elnevezéssel megkezdte az immár hagyományosnak mondható akcióját − a PET-palackok gyűjtését. Az akció keretében a község területén öt napon át több helyen pontos ütemterv szerint gyűjtik a palackokat, az ezekért kapott pénzt pedig az egyesület tevékenységére fordítják.

Slađana Kovačević, a Gyöngy egyesület képviselője lapunknak elmondta, a gyűjtésre szánt konténert február 22-én a Sport- Rekreációs és Idegenforgalmi Központ, valamint a teniszpályák közötti területre vitték, másnap a Szkopje és a Dubrovnik utca sarkára, február 24-én a begluki piactéren, csütörtökön az egykori laktanyánál, pénteken pedig Turia és Nádalja központjában helyezik ki.

−Az akció tulajdonképpen már több éve tart, és a Gyöngy egyesület rendes tevékenységei közé sorolható. Egyesületünk túlnyomórészt a fogyatékkal élőkkel foglakozik, de ezenkívül többféle módon igyekszünk előteremteni a zavartalan működéshez szükséges anyagiakat. Egyik ilyen az újrahasznosítható anyagok gyűjtése, de van saját fóliasátrunk is, ahol a zöldségfélék, palánták nevelésével, értékesítésével sikerül némi bevételhez jutni. A PET-palackok gyűjtése egyébként már hagyományos, így a polgárok tudnak az akcióról, sőt, van, aki egész évben gyűjti számunkra a palackokat, és amikor egy bizonyos mennyiség összejön, értesíti az egyesület önkénteseit, akik házhoz mennek azokért. Az gyűjtéshez az idén a Graditelj Közvállalat biztosította a konténert, illetve annak a helyszínre történő kiszállítását, az önkormányzat pedig különböző reklámanyagokkal, plakátokkal támogatta az akciót. A Gyöngy tagjai a jövő héttől szórólapokkal népszerűsítik az újrahasznosítás és a környezetvédelem fontosságát, hiszen sokan nem tudják, hogy a szemétbe dobott PET-palackok összegyűjthetők és megfelelő feldolgozással újrahasznosíthatók, egyesületünk ezáltal pedig némi bevételre tesz szert – fogalmazott a Gyöngy egyesület képviselője.

A kérdésre, hogy mikor és hogyan történik a konténerek ürítése, Slađana Kovačević elmondta, a közvállalat járműve minden munkanap végén a Szkopje utcai székházba szállítja a palackokat, ahol azok a válogatást követően különböző nagyságú zsákokba kerülnek. Az akció végén értesítik a feldolgozót, aki saját járművel eljön a zsákokért.

A beszélgetés végén a Gyöngy egyesület tagja felkérte a szenttamási, turiai és nádaljai polgárokat, hogy vegyenek részt a gyűjtési és környezetvédelmi akcióban, és társadalmi felelősséggel járó tevékenységükkel segítsék az egyesület munkáját.