2024. március 28., csütörtök

Tudatosan és józanul a volán mögött

Óbecsei gimnazistáknak tartottak tegnap közlekedésbiztonsági előadásokat

Közlekedési baleset miatt mozgássérült fiatalok szervezésében tartottak tegnap közlekedésbiztonsági előadásokat az Óbecsei Gimnáziumban. A 27 éves nagybecsekereki Milica Knežević ittas sofőr (az édesapja) mellett ült, amikor súlyos balesetet szenvedett és kerekes székbe kényszerült. Sok középiskolással osztotta meg már a történetét.

–  Nagyon jók a visszajelzések a diákok részéről. Az elsődleges célcsoportunk a 3. és 4. osztályos középiskolások, mert ők most szereznek majd jogosítványt és válnak a közlekedés aktív résztvevőivé. Azt gondolom, hogy az előadó személyes története valóban fontos, mert sokkal jobban meg tudja nekik mutatni azt, hogy mik az okai, és még inkább azt, hogy mik a következményei egy közlekedési balesetnek – mondta Milica Knežević.

A fiatalok közlekedési baleseteit leggyakrabban alkoholfogyasztás, gyorshajtás, vezetés közbeni mobilozás és a biztonsági öv használatának a mellőzése okozza. Szerbiában évente több mint 6000-en szenvednek könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket, és átlagosan 100 fiatal válik közlekedési baleset áldozatává.

– Az utóbbi öt évben, amióta komolyabban foglalkozunk a fiatalokkal, ez a szám sokat csökkent a korábbi évekhez képest. Bebizonyosodott, hogy a fiatalok körében megfélemlítéssel nem, hanem kizárólag képzéssel, a biztonságos közlekedésre való neveléssel, interaktív előadásokkal lehet elérni pozitív hatást – tudtuk meg Radivoje Trifunovićtól, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberétől.

Szerbiában az elmúlt években több mint 36 ezer diák vett részt hasonló programon. Az Óbecsei Gimnáziumban megtartott előadásokat az óbecsei Ifjúsági Iroda, az óbecsei Közlekedésbiztonsági Tanács, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a mácsvai körzet paraplégiásainak az egyesülete szervezte.