2024. április 20., szombat

Különös online és offline találkozások

Bemutatták a Nagy elvárások című drámát

A székvárosi Szerb Nemzeti Színházban, a Kamaraszínpadon tegnap este bemutatták George Pisarev Nagy elvárások (Velika očekivanja) című darabját Dušan Mamula rendezésében. A szöveget Stefan Isaković és Nikola Davić alkalmazta színpadra, Andreja Rondović tervezte a díszletet és Senka Ranosavljević a jelmezeket, Nikola Davić pedig az előadás zenei munkatársa.

Pisarev Nagy elvárások című novellájában egy érdekes motívumra leltem, amellyel játszadozni akartam. Ez a motívum ugyanis az  „internetes” szeretetet volt, amelyet élő találkozón keresztül kellett valósággá alakítani – fogalmazott Dušan Mamula rendező. – A történetet a közeljövőbe helyeztem, amikor valószínűleg digitális avatar lesz a mindennapi élet része, mint ahogyan manapság pl. a Facebook-profil. Egy igazán csodálatos és rendkívül elkötelezett csapattal alkottam, így született meg a Nagy elvárások c. előadást megelőző Várakozások című dráma az általuk értelmezett szereplők jellemével. Mindkét „várakozás” a nézőket internetes, romantikus kalandra hívja. Felvillantja az online élet előnyeit és hátrányait, valamint feltárja az online világból a valós (offline) világba lépés nehézségeit – mondta a rendező.

 A darabban találkozunk az avatar fogalmával, ami mai értelemben egy valós személy webes prezentációja. A személy maga választja meg, hogy milyen arca legyen a világhálós társadalom előtt. Az avatar általában ikon, fotó, kép. Van, aki a saját arcát használja, van, aki egy kitalált arcot, amellyel azonosulni tud.

 – A felhasználó digitális platformon való megtestesülését összehasonlítottuk az avatar kifejezés szellemi értelemével, vagyis az „istenség földi megtestesítőjével”, vagy tágabb értelemben egy emberrel, aki önmagával kapcsolatban van. Megnyitva ezeket a kérdéseket, az előadásba besétált szereplőként a Természet, ő segít a főszereplőnek, hogy a saját személyiségét (azaz a digitális avatarét) integrálja, és kapcsolatot teremtsen emberi valójával, vagyis önmagával  – magyarázta Dušan Mamula.

A fiatalokat különösen érintő témájú produkcióban Aleksandar Petković, Vukašin Ranđelović, Alisa Lacko, Milica Grujičić és Fedor Đorović színészek kiváló szereplésükkel bizonyítottak.