2021. április 18., vasárnap

Fiatalok a fiatalokért

A Topolyai Ifjúsági Iroda munkájáról

Minden város életében fontos szerepük van a fiataloknak, hiszen ők jelentik a jövőt – a Topolyai Ifjúsági Iroda aktivistái azon dolgoznak, hogy a községbeli fiatalok számára fejlődést, tanulást, szórakozást biztosítsanak. Obren Despotovićot, az ifjúsági iroda új koordinátorát a már megvalósított, illetve jövőbeli tervekről kérdeztük.

– Az év elején neveztek ki, az ezt megelőző időszakban lelkes aktivistaként részt vettem a projektek megvalósításában, ezáltal jobban megismerhettem a szervezetünk munkáját. Mint koordinátor a feladatom többek között a fiatalokkal folytatott kommunikáció és a velük való közös munka. Az egyik fő feladatom, hogy kapocsként szolgáljak az ifjúsági irodák között, valamint hogy képviseljem a fiatalok érdekeit.

Az ifjúsági iroda 2018-ban kezdte meg ismét a működését Topolyán, olyan fiatalok kezdeményezésére, akik jó ötletekkel, valamint elegendő energiával rendelkeztek. Nagy köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, meghallgatták és figyelembe vették fiataljaink kezdeményezését – immár három éve működik a szervezetünk, irodánk is van.

Obren Despotović, a Topolyai Ifjúsági Iroda koordinátora
Obren Despotović, a Topolyai Ifjúsági Iroda koordinátora

Eddig milyen projekteket valósítottatok meg?

– Immár tizenkét hónapja Az ifjúság hangja – Go Radio projekten dolgozunk (www.glasomladine.com), amely többnyire a fiatalok tájékoztatására és oktatására koncentrál. Az ifjúság hangja projekten tizenhat fiatal és idősebb aktivista dolgozik. Ez egy többnyelvű projekt, elsősorban magyar és szerb nyelvű, emellett angol és német nyelvű műsorokat is készítünk. Jelenleg a következő ötéves időszakra vonatkozó ifjúsági akcióterven dolgozunk. Az előző három évben számos sporteseményt tartottunk Topolyán, többek között a Szkenderovics Pál-emlékmaratont, nyári és téli labdarúgótornákat szerveztünk, az Aktív Szerbia keretében egész napos programokat szerveztünk a családok számára, ahol elsősorban az egészséges életmód és a sport népszerűsítése volt a célunk. Két egymást követő Sa It Na Ti tanfolyamot is sikeresen lebonyolítottuk, ahol a résztvevők tanulhattak többek között a webdizájnról, programozásról, és mindezt ingyen, idén ismét szeretnénk ezt a tanfolyamot megszervezni. Időközben a második tanfolyam után megtartottuk az első informatikai konferenciánkat Mentit néven. Az Aspera Astra ifjúsági szervezettel karöltve sikeresen megvalósítottuk az Üzleti terv írása projektet Topolya község valamennyi középiskolájában. Emellett önkormányzatunk számos sportszervezetének is segítettünk a sporteszközök beszerzésében.

Más szervezetekkel is együttműködtök?

– Természetesen más ifjúsági irodákkal is együttműködünk, mindenekelőtt szeretném kiemelni az Óbecsei Ifjúsági Irodát, amely nagyon sokat segített a mi községbeli irodánk megalakulásában és kialakításában.

Ki csatlakozhat a szervezethez?

– Az ifjúsági irodának sok fiatal, illetve kicsit idősebb aktivista is a tagja, akik részt vesznek, segítenek egy-egy projekt megvalósításában, de várjuk a jelentkezőket továbbra is. Szívesen látunk olyan idősebb aktivistákat is, akik jó szívvel megosztják fiatalabb tagjainkkal a tudásukat, tapasztalataikat.

Az idei évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

– Ebben az évben elsősorban az ifjúsági akciótervet szeretnénk befejezni. A projekt dokumentációjának elkészítése folyamatban van, emellett várjuk a kerékpárút munkálatainak elkezdését, amely út összekötné Topolya község mind a négy tavát. A kerékpárút kiépítése turisztikai szempontból is fontos szerepet töltene be a község életében, emellett szeretnénk befásítani a kerékpárút övezte területet. Egy szabadtéri edzőterem építése szintén az egyik fő célunk, amelyet nyár elejére meg szeretnénk valósítani a Pump Track pályán belül.