2024. április 19., péntek

Törökkanizsán nem iható a vezetékes ivóvíz!

A felügyelőség ideiglenesen megtiltotta a vezetékes víz fogyasztását

A Tartományi Egészségügyi Titkárság közegészségügyi felügyelősége ideiglenesen megtiltotta a csapvíz használatát Törökkanizsán és a környező településeken, mert az a megengedettnél több arzént tartalmaz. A kéttucatnyi vízminta elemzése után a felügyelőség megállapította, hogy csak Gyála településen nem tartalmaz a csapvíz egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációban arzénvegyületeket.

Radovan Uverić, Törökkanizsa polgármestere a község hivatalos hírportálján február 12-ei megnyilatkozásában igyekezett megnyugtatni a község polgárait, hogy pánikra semmi ok. A szokásos minőség-ellenőrzés alkalmával mutatták ki a szakemberek az ivóvízben az egészségügyi határértéket meghaladó arzénkoncentrációt. Ezért a tartományi közegészségügyi felügyelőség ideiglenes végzést hozott az ivóvízhasználat betiltásáról Törökkanizsán és Keresztúron. A polgármester nyugalomra intett mindenkit, hiszen évtizedek óta ismert problémáról van szó, Bánát nagy részén és a környező községek területén még a törökkanizsai ivóvíznél is nagyobb töménységben mutathatók ki az arzénvegyületek.

– Évtizedek, ha nem évszázadok óta issza a bánáti lakosság ugyanazt az ivóvizet, a felügyelőség most ideiglenesen megtiltotta a vezetékes ivóvíz használatát. Erről a döntésről mindenesetre értesíteni kell a község lakosságát, és arról is, hogy a törökkanizsai ivóvíz arzéntartalma a legalacsonyabb az Észak-bánáti körzetben. Az általunk használt ivóvíz 200 méter mélységből ered, ami azt jelenti, hogy a minősége állandó, és nem változott az évtizedek során. A most mért arzénkoncentráció mindig is jelen volt a törökkanizsai ivóvízben. Polgárainkat értesíteni szeretnénk arról, hogy az arzéntartalom nálunk a körzetben, sőt azon túl is, a legalacsonyabb. Egyes községekben ennek az értéknek a harmincszorosa, míg Törökkanizsán hozzávetőlegesen az előírtnál háromszor nagyobb. A településeken alacsonyabb ennél, Gyálán pedig a megengedett határértéken belül mozog – mondta a polgármester, majd így folytatta:

– Még 2012-ben a képviselő-testületi üléseken többször felhívtam a figyelmet, hogy a közvéleményt tájékoztatni kell arról, hogy az arzénkoncentráció egészségügyi határértékét lejjebb vitték, és az ivóvíz vegyileg alkalmatlan a fogyasztásra. Érthetetlen módon az akkori községi vezetőség egészen 2016-ig eltussolta a problémát, nem értesítették a polgárokat. 2016-ban több alkalommal kértem a képviselő-testületet és a kommunális vállalatot, hogy a vízminőségi adatokat tegyék közzé a vállalat honlapján, hogy a polgárok értesüljenek a problémáról. A vízminőségi adatokat már felteszik a kommunális vállalat honlapjára, de eddig nem volt betiltva az ivóvíz használata. A közösségi oldalakon most azok is aggodalmuknak adnak hangot, akik mindig is tudták, hogy milyen vizet iszunk Törökkanizsán. A polgárok a tiltás tükrében eldönthetik, hogyan fogják használni a továbbiakban a vezetékes ivóvizet, ami ugyanolyan, mint volt is évekkel ezelőtt – mondta egyebek között a polgármester.

Törökkanizsán emberemlékezet óta ugyanazt az „arzénos” vizet isszák

Törökkanizsán emberemlékezet óta ugyanazt az „arzénos” vizet isszák

Törökkanizsa község tervei között szerepel megfelelő víztisztító berendezés felszerelése, de ez nem kis beruházást jelent, és nem is valósulhat meg máról holnapra. Addig, amíg erre sor kerül, a törökkanizsaiak maguk dönthetik el, hogy továbbra is isszák ugyanazt a vezetékes vizet, amit évtizedek óta fogyasztanak, vagy palackozott vizet vásárolnak.

A törökkanizsai ivóvízhasználati gondokkal kapcsolatban Orosz Urbán Csilla, a községi tanács tagja elmondta, hogy az Október 7. Kommunális Közvállalat közzétette a felügyelőség mérési adatait, hogy lássák a polgárok, miről is van szó, melyek azok a paraméterek, amelyek, ha kicsit is, de meghaladják az egészségügyi határértékeket. A felügyelőség mérései alapján a vezetékes ivóvízben csak egyetlenegy összetevő koncentrációja haladja meg az előírásos szintet, és az is mindössze két ezrelékkel. Az illetékesek megtesznek mindent annak érdekében, hogy a következő vizsgálati eredmények már a szabványos határértéken belül legyenek.