2024. március 28., csütörtök

Izraelben közel a nyájimmunitás

A közel-keleti államnak idáig 4,4 millió lakosát oltották be a vakcina első adagjával, míg mintegy három millió polgár a második dózist is felvette az összesen kilenc millió lakosból – írja a The Times of Israel hírportál.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter a Twitter-bejegyzésében közzétette, hogy 4 millió 456 ezer ember vette fel a védőoltás első adagját, amelyből 3 millió 76 ezren már a második dózist is felvették.

A tizenhat évesnél idősebb emberek 70 százaléka már felvette a koronavírus elleni védőoltás első dózisát – jelentette ki ma Edelstein.

A Purim zsidó ünnepre való tekintettel az egészségügyi miniszter kijárási tilalmat rendelt el az országban, annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Ezzel szeretnék megelőzni a tavalyi eseményeket, amikor a nagy ünnepségeket követően hatalmas méreteket öltött a fertőzés terjedése.

Bevezetjük az éjszakai kijárási tilalmat, hogy jelentősen lecsökkentsük a közlekedést a Purim napjai alatt – mondta az egészségügyi miniszter.

Izraelben hétfőn 4.667 újonnan fertőzött esetet regisztráltak, valamint bejelentették, hogy a védőoltást felvett polgárok enyhítésekre is számíthatnak. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Pfizer/BioNTech-védőoltás nagyon hatékonynak bizonyult.