2024. április 20., szombat

Miért fáj a karunk a védőoltás után?

A vakcina által kiváltott reakciók néhány napon belül elmúlnak

A kínai védőoltásra való reakcióként jelentkezhet izomfájdalom, ízületifájdalmak, hőemelkedés, fejfájás, viszont ezek a tünetek néhány napon belül elmúlnak – magyarázta Pavle Zelić, a Gyógyszerek és Egészségügyi eszközök Ügynökségének munkatársa. A felsoroltak mellett egyesek a szúrás helyén pirosodást, duzzadást tapasztalnak.

Radmilo Petrović epidemiológus véleménye szerint ez utóbbi tünetek a védőoltás beadásának nem megfelelő technikája miatt jelentkezhetnek.

– A kínai védőoltásnál oda kell figyelni, hogy minél mélyebben szúrják be a tűt, hogy ne legyenek hasonló reakciók. Tehát a tűnek két-három centiméter mélyen kell behatolnia az izomba, a vakcina nem érintheti a bőrt. Emellett figyelni kell arra is, hogy a védőoltást száraz tűvel adják be – hangsúlyozta Petrović.

A pirosodást és a duzzadást egy bizonyos adjuváns okozza, amelyet a védőoltásokhoz adnak hozzá, hogy növelje az antigének ellenállóképességét.

– Ez alumínium-hidroxid, amelyet kis mennyiségben adnak hozzá a védőoltáshoz, hogy annak hosszabb és erősebb hatása legyen. Ennek az anyagnak a bőrrel, vagy közvetlenül a bőr alatti réteggel való érintkezése helyi reakciót válthat ki a bőrön – magyarázta a szakember.

– Nem tudom, hogy más védőoltások tartalmaznak-e ilyen anyagot, de a kínai vakcina összetételét elolvastam, ezt pedig a klasszikus védőoltásokhoz hasonlóan állítják elő, vagyis tartalmaz adjuvánst. Példának okáért az influenza elleni védőoltásokat adjuváns nélkül gyártották és tíz éven keresztül használták, ami nem járt ilyen tünetekkel – mondta Petrović.

Elmondása szerint ezek a tünetek azonban rövid időn belül elmúlnak és ő maga is a kínai védőoltást vette fel és nem jelentkeztek nála semmilyen hasonló reakciók.